Hjälp mig!

Nu har jag fått en jädrans massa kommentarer om hur fel jag äter. Så fort jag inte har smör på mackan blir det ett himla liv om varför i hela friden jag inte har det. Grejen är den att jag inte tycker det är gott. Det enda smörliknande jag tycker smakar okej är ett från lätta, men som inte finns där vi handlar. Vilket betyder att vi sällan har det hemma. Kan vi sluta disskutera smör på mackan nu? För att bli frisk från anorexia behöver man inte äta saker man inte tycker om, bara för att de är nödvändiga. Man får väl helt enkelt komplettera det med något annat! Jag har lagt upp EN bild på två smörgåsar jag åt en morgon, och ja, det var fettsnåla pålägg. Men jag har inte alltid samma pålägg heller.

Min lunch idag var tydligen inte heller perfekt, för kalcium ska man inte äta tillsammans med järnrika livsmedel. Nähä, ett till fel. För lite kolhydrater...? Okej, men jag gjorde en portion bulgur efter paketets baksida.
Jag åt inget till min blodpudding. Okej, vad ska man då ha till? Min familj har alltid bara ätit blodpudding tillsammans med lingonsylt och grönsaker som riven morot m.m.

Jag säger inte att ni inte ska kommentera min mat. För det vill jag!! Men jesus vad förvirrad jag blir när allt jag äter blir fel, hur mycket jag än anstränger mig.

Tänk på att jag gjort dessa framstegen sen i måndags:
Jag har gått från 3 mål per dag till 4.
Jag väljer produkter med mer fett än förut.
Jag försöker äta varierat.
Jag har börjat med lagad mat till lunch istället för bara frukt som jag åt innan.

Många av er verkar ju ha en himla koll på exakt vad man ska äta. Så informera mig! Någon sa ju att jag inte äter nyttigt, okej, hur ska jag äta då? (Bortsett från fettet som jag jobbar på och redan vet om att jag äter för lite av).

Kommentarer
Postat av: Kajsa

Så länge du känner dig nöjd så ska du vara nöjd. Man kan inte gå fram för snabbt, utan ta små steg i taget! Tycker du gjort väldigt stora framsteg sen i måndags! fortsätt så =)

2008-03-06 @ 16:46:41
URL: http://kajsaholm.blogg.se
Postat av: åse

min behandlare är på mig HELA tiden för att jag bara dricker lättmjölk. men saken är den att jag har druckit lättmjölk sen jag var jätteliten, jag har alltid gjort det. jag tycker verkligen inte om mellan- eller standardmjölk, men inte ens hon, som ändå är expert på ätstörningar kan inte tro på mig. man måste ju lära sig skilja på saker man inte tycker om och saker som anorexin inte tycker om.

2008-03-06 @ 16:56:21
URL: http://aasemaja.blogg.se
Postat av: Tobias

säger bara en sak, skit i hur nyttigt eller onyttigt, hur fett eller smal maten är. ät det du tycker e gott och sen skit i nyttigheten.

2008-03-06 @ 17:03:27
Postat av: Amelie

Jag tycker du äter nyttigt. Däremot stämmer det nog att du behöver äta mer kolhydrater men jag vet att det inte alltid är lätt! Till blodpudding kan man tex ha stekt potatis, det är jättegott och det har vi alltid haft :)

Istället för smör på mackorna kanske du ska testa någon mjukost?

Steker du maten i något fett? Annars är det bra att ha en sås till. Enligt min behandlare ska man ha 1msk olja till varje mål. Och det tror jag att mååånga har svårt att få i sig. Fett är en svår sak som tar tid, men om man äter lite ost till varje måltid så är det iallafall ett stort +! Särsklit med tanke på kalciumet.

Jag tycker inte heller att du ska tänka så mycket på
att inte äta järn och kalcium.. Det spelar liksom inte så himla stor roll. Isåfall kan man ju i princip aldrig dricka mjölk till maten eftersom man får järn genom den (inte bara från blodpudding då alltså..). Ät bra mat helt enkelt, och det är SKITBRA att du kommit igång med luncherna, det har jag också gjort :)

2008-03-06 @ 17:11:41
URL: http://wtsss.amys-box.se
Postat av: Cissi

Okej eftersom du ber om tips ska du få det också:P

1. 5-6 mål om dagen istället för fyra. Då håller du igång förbränningen bättre.

2.Byt lättprodukter mot standard d.v.s. mellanmjölk, yoghurt 3 % m.m.

3. Lägg till avokado till maten om du absolut inte ill steka i fett.

4. Börja succsesivt med sås.

Sedan måste inte alltr ske på en gång men om jag skulle säga såhär. För mig var det lättare att göra en helomvändning på direkten. Efter cirka två veckor så minskar ångesten. Jag följer ett matschema som är gjort av dietisten där jag går på behandling med exakta mängder varje dag och jag går inte upp i vikt snarare tvärtom. Och då äter jag kanske 3 ggr så mycket som du!
Detta är ingen tillrättavisning utan bara lite tips! Lycka till! Allt går bara du vill:)

2008-03-06 @ 17:18:00
URL: http://cissilagrell.blogg.se
Postat av: joj

Såg att du ville få i dig mer järn! Då kan du behöva veta, att spenat tyvärr inte är så bra järnkälla då det innehåller oxylater som hämmar järnupptaget. Dessutom, när man äter järnrika livsmedel, så måste man kombinera det med c-vitamin så kroppen kan ta upp det... annars är bra järnkällor baljväxter, broccoli, torkad frukt, säd, bär, hirs, mandel, nötter, ägg, fisk, bananer med mera... och ja, lever om man gillar det. uäk.

2008-03-06 @ 17:33:57
URL: http://yamkela.blogg.se
Postat av: Anonym

Erkänn att det bara är mini-lätta du äter?!

:O

2008-03-06 @ 17:49:21
Postat av: Thepreciousgirl

anonym: nää usch! det va nån annan :P med nån smak.. äh kan inte förklara. den kanske inte ens säljs längre =/ men den smakade mer mjukost-aktikt! :)

2008-03-06 @ 17:52:50
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: Zia

Skit i vad alla fjortisar skriver om vad som är rätt och fel angående maten!:( Gå efter vad din behandlare tycker är lämpligt, men framförallt vad som känns bra för dig. Jag tycker att du har gjort otroliga framsteg och ska vara stolt över dig själv, skit i att vissa måltider inte är "perfekta" i andras ögon. Huvudsaken är ju att du äter nått över huvudtaget och känner dig mätt! :) Å andra sidan så har jag svårt att tro att någon äter "perfekt"... skit i att lyssna på vad alla tycker och tänker om din mat, jag tycker i alla fall att du är jätteduktig och din mat ser jämt så himla god ut! :) Styrkekramar till dig tjejen// Zia

2008-03-06 @ 17:53:54
Postat av: H

Shit, dt skrivs verkligen mkt, men som sagt försök att inte ta åt dig så mkt, (även om dt e sjukt svårt jag vet. ) du försöker så gott du kan och dt e viktigast. :)! Styrkekramar till dig.
Btw, hur gick dt hos läkaren idag förresten ? har du varit där?

2008-03-06 @ 18:07:22
Postat av: Madde

Du gör så gott du kan med maten.
Som någon skrev tidigare så gäller det dock att försöka skilja på vad ätstörninging inte tillåter dig att äta och vad du faktiskt inte gillar.
Folk kommer altid att ha åsikter om vad man äter respektive inte äter.
Känn efter själv! Vad tycker du om och vad behöver just din kropp för att må bra.

Förresten. Tror at jag aldrig har testat blodpudding och tänkte därför göra det.
Men vad äter man till? Tips tack!

2008-03-06 @ 18:10:21
Postat av: Thepreciousgirl

Madde: Vi har som sagt alltid ätit det med rivna morötter och lingonsylt.. ibland keso också. Men typ potatis och sånt fattar jag inte hur man kan äta till :P passar ju inte alls! Men en macka till kanske är bra :)

2008-03-06 @ 18:14:28
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: Salo

Tycker du ska äta så att du känner dig bra?
Visst, jag var djupast i anorexin just samma tid som du var det, fast jag hade det bara i 3 månader. Visst jag är väldigt frisk, jag är normal viktig, har ett BMI på 22, osv.
Men jag äter bara 3 mål(ibland 4) om dagen? Sen tränar jag 4-5 dagar i veckan.

Jag mår inte bra när jag äter ständigt som 5-6 mål om dagen. Sen gillar jag inte smör på mackan för jag får mitt fett från kaviar (jag förbrukar 2 Kalles i veckan), men sen gör jag aldrig det för jag tycker det är onödigt med smör på mackan. Så de som klagar om att du inte lägger smör på mackan vet inte vad de snackar om, det är ett smakval, precis som vitt och mörkt bröd - båda är nyttiga, det handlar bara om smaken!

2008-03-06 @ 18:19:07
URL: http://isabelsalos.blogg.se
Postat av: Rebecca

gumman! jag vet att dte är jobbigt med kommentarerna och jag förstår dig helt! Du kämpar på GRYMT bra och jag såg att du kämpade med smoothien när vi sågs! Du är grmy DUKTIG! GLÄM ALDRIG NÅGONSIN DET och jag står alltid på samma sida som dig!

Här kommer lite tips jag har klurat på som kanske kan öka de livsmedel du får för lite av... Detta är INGEN kritik och jag hoppas verkligen att du INTE tar illa vid dig! jag tycker massa massa om dig och det gör ont att se att du inte mår bra!

Här kommer tipsen..
* På mackan kan du ha vaocado eller guacamole. Ev blandat med keso så får du lite extra fett där vilket är bra! Det är ju även mycket nyttigt fett! Om du gillar olivolja kan man ringla det på skinkan eller mackan och ha lite salt på!

* Till maträtterna kan du göra en avocadosalsa, ha frön, nötter osv i salladen och ev. ha en bit bröd till med lite olivolja och salt =)

* Till mellanmålen funkar ju samma sak på mackan som till frukosten, men annars kan du göra en fruktsallad och ha på 3-4 msk nötter och frön. Så blir även det bättre =) Eller varför inte mixa ner det i smoothien.

jag vet att det är jonnigt men kämpa på! det krävs somsagt mer än vad man tror! du är superduktig och om du vill ha mer tips eller bara behöver stöd så finns jag ALLTIS här för dig! Glöm ALDRIG det snäckan!

Puss

2008-03-06 @ 18:47:00
URL: http://RebeccaCecilia.blogg.se
Postat av: Teess

Att du skriver ett inlägg om detta tyder bara på att du tar åt dig, och vet att du kanske inte äter helt perfekt! Jag har själv lidit av anorexia iår och vet hur svårt det är, men man kan inte skjuta upp det, man blir aldrig frisk då, och för varje dag kroppen får för lite SKADAS DEN. Okej du gillar inte smör, du äter inget till blodpuddingen, det är helt okej för en som är normalviktig och frisk, men det är du inte, det vet du själv. Du får kanske se maten som medicin, och medicin är inte alltid gott, men nödvändigt för att man skall överleva! Kram

2008-03-06 @ 18:51:26
Postat av: Thepreciousgirl

Rebecca: ÅÅÅH! tack gumman! Jag finns här för dig också!!
**
**
Teess: Håller tyvärr inte med dig. Men men, hoppas du mår bättre från din ätstörning!! Kram! :)

2008-03-06 @ 19:03:34
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: Lina

Ær inte allt før tokig i smør jag heller men brukar lægga lite philadelphia, mjukost eller kessela i stællet så brødskivorna inte ska vara så torra :)

Kul att se att du gør så stora framsteg!

2008-03-06 @ 19:18:19
URL: http://shallange.blogg.no
Postat av: Sessan

Gumman, jag tror att du måste bestämma dig för vilken väg du vill gå. Du har två val. Antingen så fortsätter du äta restriktivt, och förlåt mig, jag tror inte du kan avgöra vad DU inte gillar och vad anorexian inte gillar. Dvs du fortsätter vackla och vara osäker.
Du vet var den vägen leder, du har varit där. Det innebär viktnedgång, och det älskar vi ju... Det är det vi vill, då är vi duktiga. Men resultatet av den?
Vem kan rakt ut säga att dom vill vara bleka, frusna, yra, tappa håret, glömma allt, vara ofokuserade, asociala, inte klara av sitt jobb? Och änden på den vägen? Ja.. det är ju döden. För man slutar ju inte i tid? Anorexian vill ha mer och mer, det vet du. Den vägen väljer man om man så småningom vill dö. Ställ dig frågan vad det finns för positivt på den vägen.

Eller så tar du andra hållet.
Skiter i att du inte gillar smör. Du tar smör, lägger på ngt gott pålägg och är nöjd över att du klarar det och vinner över anorexian. Över att du kommer att må bra. Att dina skeva tankar kommer att försvinna. Att du kommer att palla ha roligt när du och Fanny drar på resa.

Mitt tips.. testa... bara testa det ett par veckor... Är 5 mål om dagen, ät dom riktigt. GE ALLT.. När du säger att du inte klarar mer Cornelia, så är det inte du, det är anorexian som pratar. DU KLARAR.
Vad riskerar du med att prova? Att du går upp ett par kilo? So what? Mår du inte bättre då, när du ÄTER REGELBUNDET OCH BRA, så vänd om och gå den andra vägen som du gjort de senaste åren...
Du måste våga tjejen. Ta konflikten med anorexian. Låt henne gala sig hes om att du är tjock, att du äter fel och för mycket. HON har fel, DU gör rätt. Kämpa emot henne. DU KAN.

Kramar dig!!!!

2008-03-06 @ 19:19:36
Postat av: z

Det är ju inte alls bra att äta smör? Man ska äta nyttiga fetter.. som olivolja, nötter och liknande. Smör innehåller ju inget bra fett...

2008-03-06 @ 19:31:33
URL: http://zumiii.blogspot.com
Postat av: Tilda

Bra skrivet Sessan; men för många (däribland mig själv) är dina tips så mycket lättare sagda, än gjorda. Det är en sak att ha önskan, motivationen och glöden att bli frisk, bli "normal" och viljan att slå anorexian på käften, men en helt annan sak att gå hela vägen och steka kyckligen i olja/smör, ha grädde i potatismoset och mysa framför tv:n med lösgodis och chips. För många av oss tar det stopp precis innan.

Jag tror att den bästa, och mest smärtfria, vägen att gå är att successivt välja sig vid mat.

1) äta regelbunda mål, oavsett om det är små, kalorifattiga mål eller inte så vänjer man kropp och psyke vid att äta.
2) successivt äta större och mer kaloririka portioner. ett äpple till mellanmål blir en smörgås med pålägg, en grönsallad till lunch blir en sallad med kyckling och bröd, och en kopp te till kvällsmat blir en kopp te med en smörgås
3) ta tillbaka sina njutningar (oavsett om det är smör eller choklad, glass eller standardmjölk, olivolja eller färsk, vit pasta)

Kroppen är ingen maskin, den tar tid på sig att vänja sig. Vänja sig vid regelbundehet, vid mer mat, vid mer kalorier, vid vad som är hunger och vad som är mättnad. Men, successivt kommer kropp, psyke och själ vänja sig, och under tiden sker magiska förändringar, främst fysiologiskt (mer energi, mer ork, mer motivation, mer bränsle till hjärnan) men också mentalt och för varje litet steg är man ett steg närmare ett friskt liv.

Cornelia, du är en fighter och ingenting kan hindra dig från att smälla anorexian på käften en gång för alla. Men, acceptera att det tar tid och belöna dig själv (om än bara med ord, även om en ny outfit är mycket roligare, och en kladdkaka är betydligt godare ;) för varje dag du fixar. Ät saker du tycker om och mår bra av; utmana inte ödet med (massor av) fett och "onyttiga" kolhydrater om du inte är redo för det.

Rom byggdes inte på en dag.

Keep on fighting, du Cornelia och alla andra!

Kram,

2008-03-06 @ 19:52:40
Postat av: anna

Du är så himla duktig som kämpar på vännen!

Ang "smör på mackorna diskussionen" ...
Även innan tankarna tog över, var jag inte stormförtjust i det. Men försöker som du också bekämpa sjukdomen och för mig är enbart mjuka smörgåsar ett stort steg... Istället för smöret har jag philadelfiaost eller keso och någon färgklick på mackorna. Keso är ju både gott och nyttigt!!

Måste också bara få säga att du verkligen är en förebild för många, och det är så kul att läsa om dina små, men också stora framsteg! Du kommer utan tvekan fixa det här!!!

2008-03-06 @ 19:56:34
URL: http://solvindochvatten.blogg.se
Postat av: Tilda

... naturligtvis finns det lika många "vägar tillbaka" som det finns individer. Varje människa är en värld. För vissa fungerar helomvändningar bäst(grattis till er!) och för andra är stegvisa förändringar det lättaste och mest effektiva sättet att komma tillbaka. Det är omöjligt att generalisera och säga att ett sätt är objektivt bättre än något annat.

2008-03-06 @ 20:10:51
Postat av: L

värst vad alla har massa åsikter om hur du äter...tycker du verkar kämpa på skitbra. ätstörningar är ett helvete. kram.

2008-03-06 @ 20:20:19
URL: http://metrobloggen.se/isan
Postat av: stars in heaven

Jag tycker att du gör det väldigt bra. För det är verkligen inte lätt.
Att falla tillbaka för att sedan försöka klättra upp igen är inte enkelt. Det går, men som sagt inte enkelt.

Kämpa på vännen!
Kramar

2008-03-06 @ 20:51:12
URL: http://tessiiie88.blogg.se/
Postat av: lilla ja

Herregud va många kloka inlägg =)
Jag tycker det är stark att du faktiskt ber om hjälp! Du kämpar bra gumman.
Jag håller med både Tilda & sessan, på olika sätt, MEN, vad jag vill säga är att jag har en liten känsla av att det fortfarande är för mycket av den sjuka cornelia som bestämmer hur / vad du ska äta. Jag kan inte riktigt förklara min känsla. Jag tror att du först måste jobba mer
på dig själv, på ditt inre, på alla känlsor, tankar, begränsningar som du har i huvudet. Man behöver inte tycka om eller äta onyttiga saker bara för att våga, jag försöker själv intala mig själv att alla som äter nyttigt gör det inte för att bli smala för att man själv tänker så, och det är DET jag vill att du ska kunna göra.
HELT utan baktankar, helt utan att hon sitter på din axel och klappar din kind, så fort du väljer en smoothie med minimjölk istället för mellan, eftersom det känns som "onödigt fett & kcal", kanske det, men skit samma. Det går bra, det ger ingen ångest. eller ska inte ge.
Blev ett ganska babbligt och osammanhängande inlägg, vi alla vill bara att du ska må bra, att du ska fortsätta att ta framsteg och inte nöja dig med att stanna av någonstans i mellan sjukdomen och ett huvud utan tankar, för du kan nå hela vägen. Lova att inte stanna och nöjda dig med något halvdant, du är värd det bästa! Bla bla, bästa jag slutar nu, hoppas att du förstår hur jag menar iaf. Fortsätt att kämpa gumman, alla kramar till dig

2008-03-07 @ 09:01:11
URL: http://littlemes.blogg.se
Postat av: thepreciousgirl

lilla ja: Tack sötnos! Förstår vad du menar.
Jag äter inte lika mkt lättprodukter längre :) Dricker ju havremjölk och det är ju som mellanmjölk typ. Älskar det! Och typ yoghurt äter jag alltid den vanliga :) Så jag gör fler framsteg än vad som kanske märks i bloggen.. tankemässigt också. Jag hade ju lika gärna kunnat skita i att äta överhuvudtaget. Men jag är starkare än så :) Och mat är gott och jag älskar att känna mig nyttig på riktigt. Rätt fett, mycket vitaminer osv osv.

Kram!

2008-03-07 @ 09:48:49
Postat av: lilla ja

Det låter prima gummsan! Ta hand om dig, kram!

2008-03-07 @ 12:03:15
URL: http://littlemes.blogg.se
Postat av: Nickie

Jag hatar smör, men vi har lätta hemma så dt funkar men så fall mini-mini lite. Man behöver inte äta smör om man inte tycker om !

2008-03-07 @ 20:24:46
URL: http://nickie12.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0