Tisdag 9 september

Har funderat vidare lite på det jag skrev om igår. Ortorexi. Har läst lite kriterier över den ätstörningen, och det mesta stämmer in. Jag har faktiskt blivit helt hypernyttig. Okej, nyttigt är det ju inte eftersom det är överdrivet, men jag väljer att kalla det så i alla fall.
Igår tänkte jag tillbaka 5-6 år, då jag också var sjuk, men åt på ett helt annat sätt. Jag kunde liksom äta mer mat då än jag kan nu. Jag åt inte alls såhär som jag gör nu. Jag kunde äta tortellini, lasange, vitt bröd och ibland lite spontant utöver mina måltider. Om jag var mer hungrig kunde jag ta mer mat. Jag åt MER mat då, jag räknade knappt kalorier alls och låg säkert på 1500 kcal om dagen. Träna gjorde jag knappt heller. Det jobbiga var att jag inte kunde äta efterrätter och sånt då heller, men vanlig mat ansåg jag som nyttig mat.

Nu äter jag "nyttigare" än någonsin. En massa konstiga saker som jag inte ens visste vad det var innan. Bulgur, quinoa, makrill, hummus, GI-bröd, fullkornspasta, nötter, sojamjölk... you name it. Det ÄR ju bra mat, men att äta sånt ALLTID och FÖR LITE funkar inte. Eftersom det mesta är ganska kalorisnålt blir det ju så enkelt att få för lite i sig.

Sen måste jag säga att jag ÄLSKAR den maten jag radade upp ovan. Det är verkligen svingott, men jag har ingen balans! Och då tröttnar man lite... att inte KUNNA äta t.ex hemmalagad pizza, bara för att just pizza anses vara så onyttigt. Då känns det som jag syndat, som att jag är en dålig människa. Och inte kan jag sätta mig framför tv:n när jag precis ätit en pizza... då måste jag träna!

Så fel fel fel. Jag hatar mig själv för att jag blivit ett "nyttighetsfreak". Som sagt handlar det inte om att jag skulle tycka illa om den maten, för det gör jag... men variation tack!!

På tal om något annat. Idag ska jag träffa en gynekolog. Inte världens roligaste, men nödvändigt. Jag ska fråga om min mens, om det är farligt att den varit borta så länge, om jag kan skynda på den på nått sätt, vad jag kan göra för att få den tillbaka och om jag någonsin kan få den tillbaka...
Har ni någon fråga kanske som jag ska ställa?

Nu ska jag se ännu ett nytt avsnitt av The Hills. PUSS!

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag tror nog också du stämmer in mycket på ortorexi, men främst stämmer du nog in på "perfektorexi" (ja, jag hittade på ordet nu). Maten måste vara extrem nyttig, du måste vara snäll mot allt och alla, du måste träna, du måste ha snygga kläder, du måste, du måste, du måste.



Visst kan du älska att träna, tycka om nyttig mat och ha ett stort intresse för kläder. Men är allt på en så hälsosam nivå? Jag känner dig ju inte, så det är nog mest du som kan känna efter.



Du behöver inte vara perfekt jämt, du får tänka på dig själv och vad du mår bäst av. Du behöver inte prestera bra för att andra ska se upp till dig, vi ser upp till dig för att du kämpar och aldrig ger dig!



Jag vet inte, jag får inte riktigt ut det jag tänkte säga... kom ingen vettig stans, men jag tror mycket handlar om att du har höga krav på dig själv.







Hur som helst, i våra ögon är du alltid bäst. KRAM PÅ DIG

2008-09-09 @ 10:49:55
Postat av: carolina

du kan få tillbaka mensen genom att äta p-piller. blir ju visserligen en "fejk"-mens, men om det känns bättre att ha det så är ju det ett alternativ...

2008-09-09 @ 11:20:46
URL: http://acarolinas.blogg.se/
Postat av: hilli

hej tjejen!känner verkligen igen en del av det du beskriver,har också kämpat mot den här jävla skiten ett tag nu...ska ta tag i detta på allvar nu och verkligen bli helr frisk!kämpa på,du är asduktig,hör gärna av dej om du vill,kram!

2008-09-09 @ 11:21:31
URL: http://hillismat.blogspot.com
Postat av: Amelie

Hej,



Jag tror inte du har ortorexi alls.. Som anorektiker föredrar man nyttig mat framför onyttig.. Dessutom har samhället och all hysteri förändrats oerhört de senaste åren. Förr pratades det inte alls på samma vis om att kolhydrater skulle vara farligt eller att allt skulle vara supernyttigt...



Och jag tycker inte att du verkar träna speciellt mycket heller? Sunda former, och inte för mycket. Jag vet folk som tränat flera gånger om dage och på natten.



Ortorexi är väl knappast att träna 1 gång om dagen.. Isåfall borde de flesta anorektiker nog klassas som anorexi/ortorexi

2008-09-09 @ 17:20:22
URL: http://fin.amys-box.se
Postat av: zoe

när jag hade tappat mycket i vikt så var min mens också borta jättelänge typ 4 år. När jag gick upp lite i vikt och slutade utesluta allt fett så kom den tillbaka..

2008-09-09 @ 18:00:56
Postat av: Linneaa

såg the hills idag , så glaaad att audrina och lauren fick sitt snack! grääät som bara den :(,

och sen att man fick se lite av nästa avsnitt, att audrina säger att det går mkt bättre nu !

haha känner mig lite besatt :P

2008-09-09 @ 20:05:25
URL: http://linneaandersson.devote.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0