Hetsätning

Det var någon som frågade mig häromdagen (på bloggen) om jag har hetsätit någon gång. Hetsätit har jag inte, för det menas med att man äter kopiösa mängder mat, slänger i sig det på kort tid och inte kan sluta. Det är liksom inte hetsätning om man äter t.ex 3 portioner mat, eller helt enkelt äter mer än man "planerat" eller tänkt sig.
En hetsätare kan äta upp hela skafferier, baka sig en hel sats bullar och äta själv, kräka upp det och sen fortsätta.
Men överätit har jag gjort, vilket betyder att man t.ex ätit fastän man är mätt. Man känner ett sug efter mer, mer, mer. Förut, när jag var typ 14-15 år, och precis hade börjat svälta mig och tänka överdrivet mycket på mat, då kunde jag ibland få sånna grymma sug efter mer mat att jag kunde stå och äta lite från olika saker som fanns i köket. Tog en bit bröd, några skedar keso, en sked sylt, lite yoghurt, en bit frukt, en näve flingor osv. Sen efter det få grym ångest och kompensera det med träning. Spytt har jag ALDRIG gjort, vilket jag är så glad över att jag aldrig "lyckats" med. För visst har jag försökt, men jag har stor fobi för spyor och det är jag banne mig glad för...

Min största rädsla är att börja hetsäta. Jag tror många med anorexia känner igen sig i det. Att man inte vågar börja äta för att man är rädd att "tappa kontrollen" och äta stora mängder mat och gå upp i vikt och tillslut bli överviktig. Jag är i alla fall skiträdd för det, även om jag har kunskaperna att det inte händer sålänge man äter tillräckligt mycket och regelbundet. Det hemska suget får man ju när hjärnan skriker efter näring, speciellt kolhydrater som är hjärnanas "bensin". Det blir liksom "kortstlutning" i huvudet och det enda kroppen vill och behöver är snabb energi. Därför hetsäter man oftast bröd, kakor, pasta, godis och annat. Man brukar ju inte känna ett stort sug efter tonfisk t.ex.

Jag har inte så mycket erfarenheter av hetsätning, så har jag skrivit något galet eller om ni vill tillägga något så varsågod!
Förresten, godmorgon på er! =D

image1334

Kommentarer
Postat av: sarah

Var glad att du aldrig har hetsätit. Det är nog det absolut värsta jag har varit med om i o med med ätstörning!
Bra att du kan skilja på överätning och hetsätning, många som inte kan det, och därför inte riktigt tar en på allvar när man säger att man har hetsätit.
Jag förstår rädslan att börja hetsäta. Men du vet hur du bäst förebygger det. Tillräckligt med mat! Även fett! Jag håller tummarna för dig och att du lyckas övervinna din fettskräck. Tänk på att kroppen behöver fett för att bränna fett. It's a win-win situation;)

2008-03-02 @ 09:51:41
URL: http://sarahlillemor.blogg.se
Postat av: K

Då har jag bara överätit som du beskriver att du gjorde i början, sjukt mkt ångest och jag har varit rädd att det är hetsätning och att jag ska gå upp massor, det är dock inte ofta det har hänt men blivit så periodvis. Min behandlare sa att man kommer automatiskt hetsäta om man svälter sig själv, men det tycker jag låter konstigt.

2008-03-02 @ 12:09:24
URL: http://www.lillajag91.blogg.se
Postat av: stars in heaven

Godmorgon :)

2008-03-02 @ 12:16:02
URL: http://tessiiie88.blogg.se/
Postat av: Fanny

var är grattisinlägget om mig? var är telefonsamtalet, eller smset, eller något? var är det? :( ...

2008-03-02 @ 12:27:42
URL: http://beautifulflower.blogg.se
Postat av: Thepreciousgirl

Fanny: Dagen har ju knappt börjat! Klart ffan jag ska gratta dig. Jag ringer dig sen !!

2008-03-02 @ 12:48:27
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: Viktoria

Du är bra på att skriva tjejen! :)
Jag är på MHEkliniken i Mora och där säger dom att ungefär 65% eller om det var ännu mer av anorektiker som övergår till bulimi. De är rätt mycket tycker jag!
När jag kom till kliniken så var jag jätte stressad för att jag trodde jag hade utvecklat bulimi. Jag hetsåt och hetsåt, TRODDE jag. Men när jag sedan började förklara vad jag ansåg vara hetsäta, så skrattade de åt mig i princip och sa att jag skulle vara lugn. Då åt jag i proncip såsom du föklrarade att du åt.. Hoppas att du kämpar på!! Massa kramar / Viktoria.

2008-03-02 @ 18:47:15
URL: http://www.viktoriab.bloggagratis.se
Postat av: Miss H

Känner igen mej mkt i vad du skrigver! Jga kan heller inyte spy och gjorde aldrig det! Och jag var oxå anorektiker och därför var och är jag fortf. jätterädd för att hetsäta, som dyu skriver...d skulle va att tappa kontrollen! d e väl d som e skillnaden mellan anorektiker o bulimiker?

2008-03-04 @ 17:54:36
URL: http://www.misshart.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0