Träning



När jag nämner att jag tränar, får jag ofta frågan vad. Så jag tänkte skriva lite om min träning och hur jag ser på det. Är det ett måste, eller gör jag det för att må bra och ha en vältränad kropp?

Under en ganska lång tid tränade jag varje dag. Det gick inte en enda dag mellan mina träningspass, och självklart gav det en del skada. Under vissa perioder hade jag extremt ont i knäna. Trodde helt klart att jag förstört dom och att de var skadade för livet. Jag fick också stark ångest så fort jag inte kunde träna.

Sen jag började på Idun har jag slutat träna varje dag. Och det gjorde jag för min hälsa och livskvalitéts skull. I början gav det en del ångest, men numera mår jag mycket bättre!! Nu tränar jag ca varannan dag och trivs med det. Skulle jag en dag inte orka träna, eller om jag är sjuk så står jag över träningen. Det känns som att mitt träningstvång gått över till ett mer hälsosamt tränande, där kroppen bestämmer hur länge och hur mycket motstånd den orkar.

Vad tränar jag då? Jag motionscyklar i lagom takt ca 20 minuter, och kör styrketräning ca 15-20 minuter. Allt gör jag hemma! Man behöver inte dyra gymkort för att kunna träna. Det finns mängder med bra övningar för kroppen som man kan göra hemma i vardagsrummet. Promenader är också något som görs ganska ofta. Både pg.a att jag har hund, men också för att vi inte äger en bil, och det betyder ju att man måste gå dit man ska (om man nu inte åker buss eller liknande).

Under den tiden då jag tränade varje dag + åt mycket mindre så hände det inte något med min kropp, förutom att det gav skador. Kroppen blir stressad och kan inte bilda muskler när den svälter. Det har jag verkligen märkt av nu när jag äter mer och tränar mindre!!
Jag har alltid älskat att träna, så det är inget som "kommit med sjukdomen". När jag var liten red jag, gick på gymnastik, hopprep osv osv. Så träning är något väldigt viktigt och också roligt nu när det inte längre är något jag måste göra varje dag för att stilla ångest och känslor.

Vad tränar ni? Känner ni att ni gör det för att må bra, eller för att "bränna kalorier" och "bli smal"?

Kommentarer
Postat av: anonym

jag tränar inget alls. har haft träningsförbud sedan mitten av augusti då jag påbörjade min öppenvårdsbehandling. innan det tränade jag styrka och kondition på gym 5-6 gånger/vecka + promenader. inget bra alls alltså. ser däremot fram emot att få börja träna igen. när det nu kan tänkas bli :)

2008-12-12 @ 15:19:42
Postat av: Anna

Jag springer ( vanligtvis, inte just nu. Jag tror man måste våga släppa helt på det för att kunna bli frisk&fri ) några gånger per vecka för att jag tycker det är så himla underbart. Jag njuter av varje meter och längtar tills jag kan springa så jag gjorde innan det blev en fixering. Storebror har köpt nya springskor, så efter nyår blir det att komma igång tillsammans igen :) :)

2008-12-12 @ 15:21:30
URL: http://annamarian.blogspot.com
Postat av: E

"Och detta med prinsesstårtan. Det var som att ta emot en stor ångestklump. Sånt ska man ju inte äta, det är ju onyttigt, usch så mycket socker... ja ni vet allt det man ständigt får höra från höger och vänster.

Jag skulle börja ta, eftersom det är min födelsedag vi firar (2 dagar i förväg). Jag skär sakta upp en liten bit och tar rosen och sätter högst upp. "Shit, ska JAG äta detta?" Och ja, det gjorde jag. Och vet ni vad? Jag är inte ett dugg större, jag är inte ett skit misslyckad eller en dålig person som åt något så förbjudet. Jag njöt, och det har varje människa rätt att göra."



Utdrag från din blogg i september 2007. Såna här inlägg kommer de inte numera, dags att ta en sån här utmaning igen? Någon god paj, lussebulle eller pepparkaka? :)



Kram tjejen! Lycka till med kampen. Utmana dig själv varje dag och friskheten närmar sig sakta och säkert!

2008-12-12 @ 17:13:17
Postat av: Camilla

Tack för ditt svar Cornelia =)

men nu undrar jqag hur du styrketränar?? kanske låter dumt men jag har noll koll på hur man gör. eller finns det nån bra sida man kan kolla hur det funkar? Typ för mage och så.

Kram

2008-12-12 @ 17:18:32
Postat av: Linnea

Jag tränar faktiskt ingenting alls. Har träningsförbud sedan några månader tillbaka. Om jag skulle börja träna nu skulle det endast vara för att bränna kalorier och inte för att jag tycker det är kul. Ärligt talar har jag alltid hatat att träna! Just nu är det ett tvång, någonting jag gör för att dämpa ångesten, jag vet det blir bara motsatt effekt eftersom man går ner i vikt=ökad ångest. Men jag längtar tills jag får börja träna igen och bygga muskler och då ska det vara för att min kropp mår bra av motion! :)

2008-12-12 @ 17:30:26
Postat av: sara

Tävlar i styrkelyft och tyngdlyftning, vann u-sm i kiruna och ungdoms nordiska för snart ett år sen, sen braka emitt helvete ut :( Just nu träna rjag 3dar i veckan, för att behålla dom muskler som finns kvar, samt ha något å göra. Kör mkt bänk, marklyft, benböj. motionsträning undviker jag.

2008-12-12 @ 18:05:31
Postat av: miss h

Jag skriver till dej om det inmorgon! Har en del att skriva om min tröäning!

Vad skönt att du komit över den ångesten, det ha inte jag

2008-12-12 @ 20:03:15
URL: http://www.misshart.blogspot.com
Postat av: hanna

jag tränar spinning 2 dagar i veckan och aerobics 1 gång och så promenerar jag 1 1/2 timme varje dag. Jag tränar för att minska ångesten och för att jag vet att det är bra (men jag tror jag tränar för mkt, men jag inte). Promenader kan vara skönt men annars är väl inte träning världens roligaste men inte tråkigt heller. Det jobbiga är att man måste väga mer pga. alla muskler! Om man orkar äta ordentligt förstås annars bryts de ju ner.

2008-12-12 @ 22:22:00
URL: http://halshammar.styleblogg.se
Postat av: E

Jag tränar två-tre timmar varje dag på gymmet, varannan dag stryka, varannan dag kondition. Sedan går jag även till och från skolan varje dag (10 km), och gör några hundra armhävningar och situps på kvällen. Om jag har tid försöker jag även klämma in poweryoga, simning och pilates några gånger i veckan. När jag tänker efter vet jag inte ens varför jag tränar.

2008-12-12 @ 23:04:26
Postat av: Anonyma Jag

Jag spenderar 4 - 6 timmar om dagen på SATS, plus cykling/gång dit samt min heliga Yogapractice.



Ingen sund inställning, men det har blivit mitt liv :/

2008-12-12 @ 23:10:13
Postat av: amanda

hej cornelia :)

ända sedan jag va lite har jag tränat teamåkning (konståkning) men när jag blev sjuk sedan 2 år tillbaka så har jag inte fått träna någonting :( teamåkningen va mitt liv o det tog bara slut jag fick inte ens bestämma själv det va bara att sluta!!! jävla anorexia säger jag bara !!!! får fortfarande inte träna!



jag vill träna för att det är livet för mig :) har alltid gillat det även innan jag blev sjuk o har alltid varit en sådan person som har rört mycket på sig !!!



PS. din blogg o du ger mig hopp, du kommer att bli frisk en dag det vet jag :) Ds.



Kram!

2008-12-12 @ 23:14:23
Postat av: SANNA

Dina inlägg är alltid så tänkvärda Cornelia! Man får sig verkligen en tankeställare...

2008-12-13 @ 12:43:19
URL: http://kryckan.webblogg.se/
Postat av: kajsa

hej! asså shit när ja läser att ni får ångest av tex äta lite prinsesstårta på ens egen födelsedag så börjar man ju undra lite.



själv tränar jag typ aldrig har friskiskort men jag hinner typ aldrig gå dit blir bara en gång i veckan. Annars brukar ja bara dansa lite för mig själv på mornar till ös musik haha missar typ jämt bussen :P



Äter sötsaker nästan varje dag, ibland kan det gå högst tre dar utan socker. Sen är det nån familjemedelm som har köpt nått gott och då slukar ja det på en gång xD



Jag är nog sockerberoende, inte ofta ja äter mat heller men jag äter alltid FRUKOST LOVEIT

2008-12-14 @ 01:58:06
URL: http://umbrellaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0