Grovt bröd

Gjorde det grova brödet idag. Det blev en god smak, helt klart. Men dedär kornen är fasligt hårda (blev mycket mjukare dagen efter)! Så det gäller verkligen att tugga försiktigt. Sen blev brödet VÄLDIGT platt vilket är lite tråkigt. Ja ni ser ju själva hur stora bananskivorna ser ut! HAHA. Men som sagt, ett gott bröd! Jag gjorde bara 1 limpa.



2 limpor

1/2 msk salt
2 tsk bikarbonat
2,5 dl krossad råg (tog mer av detta)
1,5 dl vetegroddar
2,5 dl krossad vete (hade inte hemma)
1 dl kruskakli (jag tog havrekli)
1 dl krossade linfrön
2 dl dinkelmjöl (tog vanligt fullkornsvetemjöl)
2,5 dl vetemjöl
Valfritt 0,25 dl flytande honung (uteslöt helt)
1 liter mild lättyoghurt
lite rapsolja att smörja de två formarna med

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt och honung till en jämn smet/deg. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna på galler.
Fungerar utmärkt att skiva och frysa in.

Kommentarer
Postat av: Lina

Ja, helt underbar är han! =)

Vi har också en i familjen som var min mest när jag bodde hemma, nu har jag "mellanlandat" hemma eftersom min lägenhet var för dyr nu när jag pluggar, och hundarna är verkligen roliga.

Min hund Eddie är stor och svart och alltid glad, Elliot är liten och vit och lite halvsur, men dom trivs ändå så bra ihop =)

Eddie busade med en mops-valp innan, trodde inte det skulle gå så bra eftersom Eddie är så stor men dom hade jättekul ihop!

Hoppas du haft en bra helg, kramar!

2009-01-25 @ 15:57:22
URL: http://meduzan.blogg.se/
Postat av: Anna

Jästen behöver någonting sött (honung, socker, sirap..) som jästnäring, antagligen därför det blev väldigt platt. När sockermängden är liten brukar den jäsa bort och sockerinnehållet blir obefintligt i själva brödet. Det är en träningssak att använda sött i matlagning, kör på det nästa gång! kram :)

2009-01-25 @ 16:29:40
URL: http://annamarian.blogspot.com
Postat av: Umma

Det ser verkligen ut som gigantiska bananskivor men antar att brödet blev väldigt kompakt :) Banan på grovt bröd är förresten mycket gott. Mm!

2009-01-25 @ 17:09:34
URL: http://umma.blogg.se/
Postat av: maggan

Hittade det här receptet i en Allt om Mat tidning, har redan bakat det tre gånger. Sjukt gott och lätt att göra, bra för magen också:) Om du känner för att testa är receptet till 2 limpor här, rekomenderas verkligen! :)



6 ½ dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

2 dl rågkross

2 dl solroskärnor

1 dl krossat linfrön

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 dl mörk sirap

1 liter filmjölk



Bara att blanda alla torra ingredienser i en bunke sedan tillsätta sirap och filmjölk, blanda väl och häll upp i två formar. 1 ½ timme i 175 grader. Lycka till!

2009-01-25 @ 18:03:03
Postat av: josefin

Gud vad underbart! KAnske får bli en längre resa för mig nästa år isåfall, jag måste spara pengar, men gud vad härligt det skulle vara! åååh. <3

2009-01-25 @ 18:09:37
URL: http://stendahl.blogg.se/
Postat av: Sofia

Du måste ha något sött i brödet för att jäsningen ska funka, antagligen därför det blev så platt :). Bara att prova igen!

2009-01-25 @ 20:11:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0