Julbak



Lussebullar med kesella blir världens godaste bullar. Jag tror att jag ska baka dessa nu till helgen. Adventsfika är ju ett måste! En stor kopp kanelte och nybakade lussebullar efter en långpromenad känns väldigt lockande...!

Ca 30 bullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
1 g saffran
1 ägg
ca 1 dl russin
ca 1 ½ liter vetemjöl
ägg till pensling

Smula ner jästen i bakbunken. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran som stötts i mortel med lite av sockret. Rör tills allt löst sig och tillsätt ägg.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Sätt den att jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Forma lussekatter som S eller som runda bullar. Lägg dem på papprad plåt, stick ner russin som dekoration. Jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter till gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler.

Kommentarer
Postat av: TCBLOGGEN (THE TODAYS COLUMN)

Jag älskar lussebullar!



KOLLA GÄRNA IN MIN BLOGG - TCBLOGGEN (THE TODAYS COLUMN)



http://tcbloggen.blogspot.com



TCBLOGGEN (THE TODAYS COLUMN) alltså!

2008-11-24 @ 14:12:07
URL: http://tcbloggen.blogspot.com
Postat av: SHOEBOX

Åh, lussebullar är ju så gott!

2008-11-24 @ 14:57:43
URL: http://myshoebox.se
Postat av: Jennie

Det där är mina absoluta favorit lussebullar :) mumma! Ska försöka adventsbaka jag också, men mitt i flytt är det inte lätt! :(



Kika gärna in mina bilder på nya lägenheten :) flytten går av stapeln nu på fredag!

2008-11-24 @ 15:18:10
URL: http://raspberrie.se
Postat av: A.

Så gott!! Dessa ska jag absolut testa :)

Är det lagom mycket saffran i? En del recept måste man ju nästan öka den mängden i för att det ska smaka ordentligt, det är ju så synd med lussebullar som knappt smakar saffran! Men dessa är kanske bättre?

Kul med kesella i, har jag aldrig provat innan :D

Puss

2008-11-24 @ 15:22:30
Postat av: Jossan

Yyyllll! vill ha vill ha!

2008-11-24 @ 15:58:12
URL: http://honeyjo.blogspot.com/
Postat av: bea

tänk att jag har en lussedeg på jäsning precis nu när jag läste detta :)

2008-11-24 @ 16:07:07
URL: http://beasmode.blogg.se/
Postat av: Sofie

Brödet är verkligen supergott! :)



Favvisbrödet



Recept för en limpa



2 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

2½ dl vetemjöl eller dinkelmjöl

½ dl vetekli

½ dl linfrö

½ dl solrosfrö

1½ tsk bikarbonat

½ dl flytande honung

1 tsk salt

5 dl filmjölk



1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienserna i en bunke tills sen blir slät och fin. Den ska inte jäsa!

2. Fyll en avlång form (olja och ströbröd) med degen och strö lite valfria frön ovanpå. Platta till dem lite i degen så de inte ramlar av när brödet är klart. Grädda i ugnen ca 80 minuter. Prova dig fram genom med en sticka för att se när brödet är klart.

3. Linda in brödet i en handduk och låt det svalna.





Blev sugen på lussebullar nu förresten. :-p Har några i frysen som jag bakade för några veckor sedan. Blir kanske en till kvällsmelliset :)

2008-11-24 @ 18:01:08
URL: http://lillasofie.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Önskar att jag kunde baka i mitt kök :)

2008-11-26 @ 15:16:50
URL: http://mymica.blogg.se/iheartgreen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0