20 november - tankar om mat

Godmorgon. Har sovit som en stock inatt. Känns som det precis var kväll och jag gick och la mig. Läskigt! Jag brukar inte sova så hårt. Tror jag drömde en massa också, men jag glömmer alltid bort...
Låg och läste ur mattillåtet igår kväll. Blir så himla glad av den boken. Verkligen alla myter man tror på är inte längre sanna. Inget går ihop! Som t.ex salt binder fett, jag behöver inte fett, kolhydrater är onödiga, salt är bara dåligt för kroppen, håller jag inte koll på kalorierna går jag upp i vikt. Listan kan göras oändlig. Det finns så mycket myter om mat att det nästan inte finns något livsmedel kvar som man inte hört illa om. Är inte det sjukt?!
Tänk att förr, då var fetma något ovanligt, sällsynt. Ändå hade man inte så mycket kunskap om mat som vi har nu. Man åt inte lättmargarin, lättmjölk, sylt utan socker eller liknande. Är inte det bevis nog för att kroppen faktiskt mår bäst av naturlig mat? Jag tror att hälsan hos mänskligheten blivit så pass illa eftersom vi tänker för mycket. Vi är rädda för det vi åt förr. Istället går vi på bantningskurer, fyller våra kroppar med dietdrycker och sötningsmedel, tänker på vad som är "nyttigt och onyttigt", begränsar oss.

Och det är ju inte bara fetma som är en hälsofara idag. Även svält och "för nyttigt ätande" gör oss sjuka. Vi får i oss för lite näring, vare sig vi är tjocka eller smala. Det är inte konstigt att t.ex kineser och japaner lever så länge som de gör. De äter mycket ris, fisk, grönsaker och annat. Inga konstigheter. Inga märkliga tillsatser eller liknande. Men visst, det börjar väl bli ett problem även där... näringsfattig mat.

Kan störa mig så mycket på detta eftersom jag är så medveten om det. Ändå är det så lätt att läsa i en veckotidning att "efter klockan 18 ska man inte äta"... och så fastnar man med den tanken i bakhuvudet.

Hur som helst. Nu om något annat. Igårkväll gjorde jag iordning min frukost till idag. Hittade ett recept på en "gröt" som heter Davosgröt. Man blandar 3/4 dl havregryn och 1/4 dl rågflingor i en skål tillsammans med 2 dl valfri yoghurt. Blanda ordentligt och låt stå i kylskåp under natten. Sen serverar man med t.ex russin, lite mer yoghurt, nötter eller liknande. Jag åt min med skivad banan och jag gjorde min på naturell yoghurt.
Kan tänka mig att vaniljyoghurt är supergott att göra det på! Vaniljgröt liksom. Mums!! Ska testa det nästa gång. Annars kan man ju blanda med naturell yoghurt som jag gjorde, men tillsätta lite honung. Detta är ett enkelt och mättande mellanmål också. Det räcker att vänta 1 timme så att det hinner svälla.

Ha en bra dag allihopa. Puss!


Kommentarer
Postat av: anonym.i

säkert välbehövlig sömn! :)

och ja, det är ju så fel men lätt att tro på det man ser och hör. personligen har jag blivit allt bättre på att ignorera och snarare skratta åt den som anser att till exempel fett är någonting man inte behöver osv.

men det tar tid, och man påverkas ju fortfarande mer eller mindre, eller jag gör, ska jag säga.

det är tufft, men jag tror man bör vara realistisk. :)



kämpa på!

kram!

2008-11-20 @ 09:30:34
URL: http://anonymi.blogg.se/
Postat av: Anna

Du har så rätt! nästan INGEN var fet innan man införde lättprodukter osv. på sjuttiotalet. Och det där att man rörde sig mer då är faktiskt en myt! Mitt matschema går ut på att äta precis som man gjorde på 60talet, alltså riktig husmanskost utan tjaffs. Det är ju så man får en bra förbränning :) ..gröten förresten. Blir det som gröt, eller känns det bara som slaffsiga flingor i munnen? Ha en fin dag! kram :)

2008-11-20 @ 09:32:52
URL: http://annamarian.blogspot.com
Postat av: Jossi

Den boken är verkligen värd att läsa!

Ska du hitta på ngt skoj idag då? :)

2008-11-20 @ 10:04:47
URL: http://josefineaspeteg.webblogg.se/
Postat av: A.

Cornelia, jag har en fråga till dig...

Jag kommer antagligen att bli sjukskriven från mitt jobb pga. min ätstörning, jag fixar det inte längre helt enkelt. Efter jul kan jag nog få börja på dagvård om jag vill, men det är ju ett tag kvar tills dess.

Nu till min fråga... Vad gör du om dagarna?? Behöver bra tips på vad man kan hitta på. Det är så lätt att man bara bli sittandes hemma, vilket inte känns sådär jätteroligt.. Men det känns som att du verkar ha en del för dig trots sjukskrivningen, så jag tänkte passa på och fråga ;)

Kramar i massor

2008-11-20 @ 10:56:14
Postat av: Cornelia

A: Ja det är viktigt att inte bara sitta hemma och inte göra något alls. Jag försöker planera lite vad jag ska göra under dagen. T.ex gå till biblioteket, handla, städa, träffa någon, baka, gå en promenad.. det är viktigt att komma ut lite, träffa människor och inte bara isolera sig helt. Visst, man ska kunna vara hemma en dag och inte göra nått alls, om man nu känner för det. Det får inte bli ett tvång att ALLTID göra något. Många har svårt för att sitta still också..



Kram <3<3

2008-11-20 @ 11:48:43
URL: http://annacornelia.se
Postat av: FANNY

haha :P fan va läskigt... ja har fått sån grej från skolan, sån matgrej, typ att man ska få isig mycket energi o lite tips o så... "ladda för dans" :) och där står den davosgröten med, tänkte göra den i veckan men inte blivit av :D o så bloggar du om den ;P Läskigt ändå!

Älskar dig som fan också ! DU ÄR BEROENDEFRAMKALLANDE!!! MISS UUUU <3

2008-11-20 @ 17:04:10
URL: http://beautifulflower.blogg.se/
Postat av: emma

det du skrev i början av inlägget har jag verkligen ältat i huvudet många gånger!

bara tanken att mänskligheten ALDRIG har varit så feta som nu, och ALDRIG varit så ätstörda som nu, säger det inte en hel del?? Något är helt fel, det finns en enorm klyfta och alls om står för "normen" är liksom utsuddat, finns väldigt få mellanting. Men jag tror på det du kanske säger lite, allt är bra - alla näringsämnen behövs - allt i lagom mängd så mår man bra. Lyssna på kroppen, den vet ju av naturen vad den vill ha! Du är jätteduktig för övrigt! Kram

2008-11-20 @ 18:40:34
URL: http://dushi.blogg.se/
Postat av: Hannah

Håller absolut med dig. En grej som är lite rolig är att jag var hemma hos en tjej en gång, och hela familjen var lite smått överviktig och sådär. Och så kollade man på deras mat - light, lågkalori, sötningsmedel istället för socker osv. Och hemma hos mig, där alla är "normalsmala" så har vi nästan ALDRIG några light eller lågkaloriprodukter hemma.



Den där davosgröten lät jättegod förresten, gick och gjorde likadan direkt när jag läste inlägget haha ;) Iofs med fil, för vi hade ingen yoghurt hemma..

2008-11-20 @ 19:52:20
URL: http://uglies.blogg.se/
Postat av: Tina

Jag tassar runt och läser läser på olika bloggar. Och din blogg är trevlig att läsa.



Jag håller med dig om att light-produkter inte är bra för kroppen. Själv har jag helt slutat med dessa och mår äntligen bra. Apropå BMI så har jag ett högt sådant och vill komma ner till 24-25.



Lycka till!

2008-11-22 @ 08:28:05
URL: http://www.tippelitina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0