Lunch, inget mer light mamma

Operationen hade gått fint. Han har sovit nu sen dess och jag tror han mår bra. Jobbigt bara att de måste ta buss eller taxi hem. Men det löser sig nog. Vet inte hur länge han måste vara hemma nu tills det läkt, men jag tror inte det tar så lång tid. Men ont lär han ju ha... usch.

Sitter själv här och har precis ätit lunch. Det blev fisksoppa från igår, med en klick turkisk yoghurt, en knäckemacka med hummus och gurka på.



Känns bra att försöka äta bättre faktiskt. Jag ska äta grymt nyttigt! Och nyttigt är när kroppen mår bra och får tillräckligt med mat, rätt fetter osv. Mår bättre psykiskt också när jag vet att jag ätit bra. Jag mår inte bra när jag vet att jag ätit för fettsnålt, för mycket fibrer och för lite kalorier. Magen blir bara jobbig när jag äter så. Känner av det lite nu också... men jag tror det går över om jag fortsätter äta bra.
Jag ska prata med mamma på allvar ikväll om att hon måste sluta köpa hem enbart lightprodukter. Man behöver ju inte utesluta all light. Typ mager yoghurt tycker jag är bra. Bättre att ha lite nötter på istället. Men typ vanligt smör (som kanske är godare än de lightvarianter vi har nu? Det är ju värt att prova...), vanlig keso, vanlig fetaost, vanlig mjukost osv. Sånt är bara onödigt att ha i light.

Kan ingen berätta allt dåligt med light? Någon som är kunnig? Vet redan en del... men lite peppning här nu att sluta med det. I need it.

Sticker snart till psykologen... ska bli skönt att prata.
Hörs sen! Puss

Kommentarer
Postat av: sarah

Bland annat krävs ju mkt större mängd av lightprodukter än vanliga, vilket kan vara jobbigt, tycker jag iaf. sen innehåller de flesta lightprodukter div. tillsatser för att de öht ska smaka. kolla på smörförpackningen t.ex..om man jämför lätta med bregott så innehåller ju lätta miljoner olika saker medan bregott bara innehåller vanligt smör och rapsolja och lite salt. Inga konstigheter. Jag för min del tycker att det känns naturligare att äta standardprodukter, och så slipper man äta enorma mängder. Varför tycker du att mager yoghurt är bättre? Det är ju inte så stor skillnad i fett/kalorier och sådana minivarianter brukar mest innehålla massa förtjockningsmedel och sötningsmedel som man slipper i vanlig yoghurt. Jag vet att det är assvårt att sluta käka light hit o dit, men det är värt det. det är så mkt lättare att få i sig alla nyttiga näringsämnen som kroppen behöver och i slutändan brukar man ändå få i sig lika mkt energi med tanke på att man oftast tar lite mindre av standardprodukter. Lycka till vännen!

2008-03-26 @ 14:14:01
URL: http://sarahlillemor.blogg.se
Postat av: Hanna

Det som jag har hört, som jag tror och antar stämmer, är att lightprodukterna innehåller ämnen som kroppen har svårt att ta upp, ex sötningsmedel. Sötningsmedlet gör att den vanliga mättnadskänslan inte infinner sig som den gör med vanligt socker. Alltså mängden blir oftast mer då vi använder light, och kroppen har lättare att ta upp vanligt socker, och vanligt fett. Alltså är bregott och yoghurt som är lättsockrad bättre. Men som sagt, yoghurt med lite fett är nog inte så dåligt. det är vad jag har hört. Det finns mer om light på aftonbladet, kolla in där :)

2008-03-26 @ 14:31:13
Postat av: Lina fredman

äter inte heller så mycket light längre, eller jo produkter, jag dricker mellanmjölk istället för lätt och vanlig keso istället för light o.s.v. känns mycket bättre och smakar ingen skillnad.

2008-03-26 @ 15:14:48
URL: http://linafredman.blogg.se
Postat av: Therese

Risken med lightprodukter är ju att man äter mer av dem pga deras låga fetthalt och då blir kaloriinnehållet ändå inte så lågt. Att äta alltför fettsnålt kan leda till att vi inte känner oss nöjda, vi blir inte lika mätta och småäter mellan måltiderna.. det kan ju också göra att vi får brist av de viktiga fettsyrorna som vi behöver för att må bra.

Lightprodukter innehåller ju oftast massa konstgjorda ämnen och tillsatser som lurar kroppen att man ska äta mer.. sötningsmedlet aspartam har jag hört är det värsta (många lightprodukter innehåller det)det ska visst stimulera aptiten och gör att du äter mera, så light-produkter kan alltså göra att man blir ännu mer hungrig. Läste nånstans att aspartam är skadligt för kroppen och hjärnan och till o med förbjudet i vissa länder. Det påverkar visst hjärnan på samma sätt som alkohol = alltså inte alls bra.

Sen äter man ju oftast så små mängder i taget av livsmedlen också att det gör detsamma (du äter ju bara lite smör, ost, majonäs i taget). Det är inte förrän man kommer upp i stora mängder som det kan göra skillnad.. fett är ju som du skrivit många gånger livsviktigt att få i sig och viktigt för både förbränningen och välmåendet.

Jag tycker att naturligt är bäst, då slipper man lura kroppen och så får i sig de näringsämnena man behöver. Sen smakar det ju faktiskt lite bättre också :)

2008-03-26 @ 15:17:53
Postat av: Anonym

lightprodukter innehåller mer kemikalier elr vad det nu är.. och igentligen är det bättre att äta typ vanlig keso än light keso i och med att det är konstgjort socker i light lr nåt sånt läste om det.. så det är vad jag vet iaf:p och äkta vara smakar godare iaf =)

2008-03-26 @ 15:58:26
Postat av: Umma

Det finns så ofantligt mycket information om lightprodukter att det inte finns någon ände. Men ett par saker jag brukar tänka på:
* Lightläsk är direkt FARLIGT för människor, och då speciellt underviktiga, då de kalkar ur skelettet. Att man redan misshandlat sin kropp och sitt skelett genom svält gör inte saken bättre. Skelettet kan ALDRIG repareras och benskörhet är ingenting man vill få lida av.

* Sötningsmedlet Sukralos innehåller en substans som naturen inte klarar av att bryta ned. Vi kissar i avlopp - Avloppsvattntet sipprar ut i sjön. Oganismer tar skada.
Sötningsmedlet Aspartam är en liten luring: När kroppen bryter ned aspartam som bildas metanol (träsprit). Härligt värre va?

* Forskning visar att sötningsmedel lurar kroppen att frigöra enzymer och hormoner för att ta hand om sockret, som kroppen TROR kommer. Resultatet blir att vi blir hungrigare och äter mer.

Tänk vad HÄÄÄÄRLIGT det är med light. Och detta var endast om sötningsmedel. Nej, tacka vet jag vanligt hederligt förbaskat socker eller honung - Det är grejer det! Naturligt är bäst.

Och en annan sak: Om man väljer lättmargarin istället för tex vanligt Bregott krävs det större mängd på mackan - Därav känns det tuffare att käka, och mer av smöret desto mer smakar det. VANLIGT Bregott alltså - Kroppen mår bäst av det.

Ett litet exempel på hur illa light smakar: "Lätt Philadelphia" smakar väl okej (Köpte det för ett tag sedan). Fick sedan smaka vanlig Philadelphia och det var fan rena himmelriket om man jämför med light-varianten. Light är äckligt, dåligt och jävligt onödigt.

Oj vad jag propagerade på nu då. ;-) Men du sa att du ville ha lite mer info.. Hehe! Ta hand om dig!

2008-03-26 @ 16:40:02
URL: http://umma.blogg.se
Postat av: emma

det jag främst vet om light är ju alla kemiska produkter som ligger i och som "lurar" hjärnan.
Kroppen uppfattar liksom "tomma" kalorier / tomt socker (som alltså inte är några kalorier / socker) och man får en obehaglig energi, som en stirrig hyperaktivitet liksom speedad men det är inte heller "riktig" energi utan tar liksom slut, man får ingen riktig ork utan bara tillfällig kick. Läskigt! Dessutom innehåller många sötningsmedel som till exempel aspartam ämnen som gör en hungrig och sötsugen, vilket ofta resulterar i att man går runt och småäter, även om det är något du kanske inte skulle göra.
Det är därifrån uttyck som "lightmat gör dig fet" kommer ifrån..
Debatten är ju rätt het jag tipsar om att googla lite så hittar du massvis! Jättebra att du tar det med din mamma. Jag borde göra samma sak!

2008-03-26 @ 17:09:26
URL: http://www.dushi.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej Gumman
Ska ge dig lite råd nu när du funderar kring detta med lightprodukter...
Tror du ska skilja på light och light..
Du har ju tex smör som är light, typ 30% fett, kontra tex Bregott med 75%. Där är det fettmängden som skiljer. Det som kommer att hända om du äter tex Bregotten, är att du får i dig mer fett, och det mättar. Du kommer att bli fortare och behagligare mätt, på normalportioner.
Men sen har du lightprodukter typ Yoghurt. Lightyoggin innehåller sötningsmedel, och det är en bov du bör akta dig för. Jag LOVAR att det jag kommer att skriva nu stämmer, har själv nyss gjort det!
När du käkar tex yougurt med sötningsmedel, smakar den ju sött. Din kropp känner mat, socker (kan inte skilja på sötningsmedel och socker) och startar insulinpådrag för att ta hand om sockret. Men tji fick den, för där var inget socker, ochnu har du för mkt insulin i blodet, blodsockret sjunker. Du blir trött, hängig, sugen, hungrig. Din kropp skriker efter socker för att höja blodsockret. Antingen äter du, och tar då gärna ngt som är sött och gärna för mkt för att kroppen MÅSTE HA. Eller så är Anorexian stark nog och du äter ändå inte. Resultatet är att du är trött, håglös och mår SKIT. Eller så äter du mer yoggi, eller andra lightprodukter och får falsk mättnad, drar på insulinet mer osv. Känner dig svullen och har ångest för att du ätit massor.
Mao! Ät vanlig yoggi, typ 2%. Det är godare, det lilla fettet där är mättar, håller dig mätt, och det lilla sockret där är håller ditt blodsocker stabilt och du mår bra! Du är piggare, känner att du äter lagom mängd, och din mage blir plattare!!
Jag testade, mådde bra. Gick tillbaka till det andra ett par dagar, gick upp i vikt, mådde skit.... Bara kastade ut allt light. In med "vanliga" nyttiga varor, som man mår bra på!
Visst, men MÅSTE inte äta 80% Bregott, och 34% Creme Fraiche. Men åt skogen med sötningsmedel!!!!!
Men å andra sidan, jag har handlat 75% extrasaltat Bregott, och mackan ÄR godare nu ;)

Lycka till!! Våga prova!!
Kramar.

2008-03-26 @ 18:18:51
Postat av: Sessan

Hej Gumman
Ska ge dig lite råd nu när du funderar kring detta med lightprodukter...
Tror du ska skilja på light och light..
Du har ju tex smör som är light, typ 30% fett, kontra tex Bregott med 75%. Där är det fettmängden som skiljer. Det som kommer att hända om du äter tex Bregotten, är att du får i dig mer fett, och det mättar. Du kommer att bli fortare och behagligare mätt, på normalportioner.
Men sen har du lightprodukter typ Yoghurt. Lightyoggin innehåller sötningsmedel, och det är en bov du bör akta dig för. Jag LOVAR att det jag kommer att skriva nu stämmer, har själv nyss gjort det!
När du käkar tex yougurt med sötningsmedel, smakar den ju sött. Din kropp känner mat, socker (kan inte skilja på sötningsmedel och socker) och startar insulinpådrag för att ta hand om sockret. Men tji fick den, för där var inget socker, ochnu har du för mkt insulin i blodet, blodsockret sjunker. Du blir trött, hängig, sugen, hungrig. Din kropp skriker efter socker för att höja blodsockret. Antingen äter du, och tar då gärna ngt som är sött och gärna för mkt för att kroppen MÅSTE HA. Eller så är Anorexian stark nog och du äter ändå inte. Resultatet är att du är trött, håglös och mår SKIT. Eller så äter du mer yoggi, eller andra lightprodukter och får falsk mättnad, drar på insulinet mer osv. Känner dig svullen och har ångest för att du ätit massor.
Mao! Ät vanlig yoggi, typ 2%. Det är godare, det lilla fettet där är mättar, håller dig mätt, och det lilla sockret där är håller ditt blodsocker stabilt och du mår bra! Du är piggare, känner att du äter lagom mängd, och din mage blir plattare!!
Jag testade, mådde bra. Gick tillbaka till det andra ett par dagar, gick upp i vikt, mådde skit.... Bara kastade ut allt light. In med "vanliga" nyttiga varor, som man mår bra på!
Visst, men MÅSTE inte äta 80% Bregott, och 34% Creme Fraiche. Men åt skogen med sötningsmedel!!!!!
Men å andra sidan, jag har handlat 75% extrasaltat Bregott, och mackan ÄR godare nu ;)

Lycka till!! Våga prova!!
Kramar.

2008-03-26 @ 18:33:13
Postat av: Sessan

Hej Gumman
Ska ge dig lite råd nu när du funderar kring detta med lightprodukter...
Tror du ska skilja på light och light..
Du har ju tex smör som är light, typ 30% fett, kontra tex Bregott med 75%. Där är det fettmängden som skiljer. Det som kommer att hända om du äter tex Bregotten, är att du får i dig mer fett, och det mättar. Du kommer att bli fortare och behagligare mätt, på normalportioner.
Men sen har du lightprodukter typ Yoghurt. Lightyoggin innehåller sötningsmedel, och det är en bov du bör akta dig för. Jag LOVAR att det jag kommer att skriva nu stämmer, har själv nyss gjort det!
När du käkar tex yougurt med sötningsmedel, smakar den ju sött. Din kropp känner mat, socker (kan inte skilja på sötningsmedel och socker) och startar insulinpådrag för att ta hand om sockret. Men tji fick den, för där var inget socker, ochnu har du för mkt insulin i blodet, blodsockret sjunker. Du blir trött, hängig, sugen, hungrig. Din kropp skriker efter socker för att höja blodsockret. Antingen äter du, och tar då gärna ngt som är sött och gärna för mkt för att kroppen MÅSTE HA. Eller så är Anorexian stark nog och du äter ändå inte. Resultatet är att du är trött, håglös och mår SKIT. Eller så äter du mer yoggi, eller andra lightprodukter och får falsk mättnad, drar på insulinet mer osv. Känner dig svullen och har ångest för att du ätit massor.
Mao! Ät vanlig yoggi, typ 2%. Det är godare, det lilla fettet där är mättar, håller dig mätt, och det lilla sockret där är håller ditt blodsocker stabilt och du mår bra! Du är piggare, känner att du äter lagom mängd, och din mage blir plattare!!
Jag testade, mådde bra. Gick tillbaka till det andra ett par dagar, gick upp i vikt, mådde skit.... Bara kastade ut allt light. In med "vanliga" nyttiga varor, som man mår bra på!
Visst, men MÅSTE inte äta 80% Bregott, och 34% Creme Fraiche. Men åt skogen med sötningsmedel!!!!!
Men å andra sidan, jag har handlat 75% extrasaltat Bregott, och mackan ÄR godare nu ;)

Lycka till!! Våga prova!!
Kramar.

2008-03-26 @ 18:36:17
Postat av: yoot

Smart drag att köpa hem vanligt smör när du inte ens äter smör...
låt din mamma äta vad hon vill och du äter vad du vill.

Varför köpa light över huvudtaget?

2008-03-26 @ 21:48:50
Postat av: erica

alltså
konstgjort i light
vanliga varor i vanliga produkter
bara det känns SÅ mycket bättre tycker jag.

2008-03-27 @ 00:17:10
URL: http://comedownnow.blogg.se
Postat av: Thepreciousgirl

yoot: Som jag skrev har vi alltid haft becel eller liknande hemma. Och att ja kanske tycker vanligt smör är godare, och att jag ska prova det. Nåt fel med det eller?
Jag låter väl min mamma äta vad hon vill? Men har man kylen full med light-grejor blir det ju ganska svårt för mig att undvika dom. Jag tror inte någon VILL äta light heller, utan man gör det för att man tror det är "säker" och "nyttig" mat.
**********
**********

2008-03-27 @ 06:20:27
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: Viktoria

+ Lightprodukter måste väl vara bra mycket sämre för miljön? De inehåller mer vatten, alltså mindre kalorier, och vi behöver mer för att bli mätta.Då måste vi ju köpa mer, och alltså måste mer vatten transporteras onödigt långt. Bättre att ta en normal portion och ett glas vatten...Vem vill betala för vatten?

2008-03-27 @ 11:07:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0