Onsdag 4 juni

Godmorgon! Mmm yesyes jag sov jättegott inatt. Tack för den! Gick upp direkt och gjorde frukost. Två skivor hembakat mörkt bröd med smör och gurka, en fruktsallad med fryst banan, hallon och mango. Mums! Tror jag vet vad jag ska göra för efterrätt på fredag. Kanske! Ska höra med mamma om hon kanske också hade tyckt det varit gott. Hur låter detta? Vaniljkesella med krossad digestivekex och färska bär som hallon och blåbär. Kan det vara något? Vaniljkesella har jag faktiskt aldrig smakat, men det låter ju gott!
Annars kör jag på vanlig glass faktiskt. Nån riktigt god smak... vaniljglass funkar ju bra till allt. Men kanske nån sån på stor förpackning? Med olika smaker! Åh, barndomsminnen hej!

Jag kan störa mig så mycket på vissa saker. När jag var liten så trodde jag att all mat var så nyttig (ja i rätt mängd är det ju, men ni förstår kanske vad jag menar). En kompis och jag åt alltid crunchy (ni vet flingorna) som godis och sa "detta kan vi äta massor av, det är ju FLINGOR, det är nyttigt!". Eller som digestivekex och andra kex, det var ju nyttigt tyckte jag. Men idag, ja då fylls man med en massa snack om att allt är SÅÅÅÅ farligt. Crunchy är KAKSMULOR och digestivekex innehåller MASSA farligt FETT som kan ge en hjärtinfarkt, höga blodfetter och helt enkelt göra dig TJOCK. What the fuck liksom? Vad är det som inte stämmer i vårt samhälle längre, när det gäller mat? Förr i tiden, när t.ex min mamma växte upp. Inte tusan åt man quinoa, light smör och fullkornspasta. Man åt normalt! RIKTIGA livsmedel. Vanligt smör, vanligt bröd, vanlig pasta... ändå var befolkningen överlag mycket hälsosammare och ätstörningar var något ovanligt.

Idag är typ varannan människa på stan ätstörd. Varför? Tror ni det är all denna hetsen att vara så himla "nyttig" som gör att vi blir fixerade? För mig är det bl.a så. Så fort jag ska äta t.ex vitt bröd, så kommer alla röster i mitt huvud "det gör en fet, alla kändisar utesluter vitt bröd, alla smala gör det". Ni vet... sånt SKIT man läser dag ut och dag in i alla förbannade tidningar. (Ja jag läser sånt för jag är så SVAG och gör det även ifall jag bara mår dåligt av det. Jag dras liksom till sånt...)

Hoppas ni förstår vad jag menar. Förr var gräddtårtor det onyttiga och det man unnade sig. Idag är det vitt bröd, pasta och HELT VANLIG MAT!!
Sjukt, eller hur?
Idag ska vi fotas på jobb som sen ska läggas upp på hemsidan (tror jag?). Haha! Jag HATAR att fotas. Sen efter det ville min chef ha möte med mig och min mamma. What? Jaja, får se vad som sägs! Han sa att det var positivt iaf.
Kram!!

Kommentarer
Postat av: Salo

Jag lider med dig...

Typ alla mina klasskompisar är lite smalare än mig och snackar om att gå ner i vikt.

En tjej pierca tungan och kunde inte äta, i hennes blogg skriver hon om hur "hennes mage känns plattare" och "Jag har gått ner tre kilo och så ska det fortsätta", osv...

?!

Jag tänkte varna henne att om man bara svälter så där så kommer kroppen säga emot när hon börjar äta, men hon skulle säkerligen inte lyssna på mig...

Så gissa vad! Nu sitter hon och proppar i sig cocosbollar och godis!

Samtidigt har jag en annan klasskompis som vill bli pinnsmal för att hon tycker det är "snyggt" när kläder hänger på en...



Är det bara jag eller borde inte skolor undervisa om ätstörningar och lära att det är inte svårt att gå ner i vikt! Om man börjar äta 100 kcal mindre om dagen så kan man gå ner 10 kilo på ett år! SÅ JÄVLA LÄTT ÄR DET!

Inte behöver man svälta och skada sin kropp, hälsa och sin familj som måste stå ut med all skit som en ätstörning innehåller?



Ät allt du än vill i måtta, lev, skratta, älska och njut av livet.

För vad spelar det för roll att vara smal om man ändå alltid ska känna sig fet?

Vi kommer alla att dö nån dag och då vill man väl inte tänka att man slösat hela sitt liv på att tänka på sig själv och sin kropp?

Nej, vitt bröd är gott och då äter jag det!

2008-06-04 @ 08:00:55
URL: http://isabelsalos.blogg.se/
Postat av: Miste

Man får välja vilken propaganda man vill ta till sig och tro på, prova å märka att alls som sägs i samhället inte är sanning.

2008-06-04 @ 08:22:08
URL: http://mistelaj.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag håller med dig helt och hållet och jag har helt slutat køpa light produkter, fett mættar mycket bættre æn kolhydrtaer! Tror det bæsta før kroppen ær att æta just naturlig mat, sådan mat som funnits længe och INTE light eller brødskivor fullproppade med fibrer. Min mage fungerar normalt utan massa fibrer, varfør ska jag då æta dom i øverdrift? Hur kan de komma sig att fibrer, som man ændå bajsar ut (tillsammans med allt annat som kroppen inte vill ha) kan ha "blivit" så nyttiga? Jag æter inte heller mat som innehåller glutamat eller transfetter.



Livsmedelsverket kan dra åt skogen ;p Naturlig mat ska det vara!

2008-06-04 @ 10:27:39
URL: http://shallange.blogg.no
Postat av: AE

"Så fort jag ska äta t.ex vitt bröd, så kommer alla röster i mitt huvud "det gör en fet, alla kändisar utesluter vitt bröd, alla smala gör det". Ni vet... sånt SKIT man läser dag ut och dag in i alla förbannade tidningar."



Läs inte dem förbannade tidningarna då!

2008-06-04 @ 10:30:47
URL: http://anorex.blogg.se/
Postat av: en mamma

Min dotters behandlare sa en gång att man kan nästan tro att Sveriges befolkning lider av lite ätstörninglight. Så mycket fixering vad som är nyttigt eller inte, light produkter hit och dit. Dotter själv reagerar med när hon hör kompisar prata och då tänker hon vem är sjukast egentligen.Önskar dig en fin onsdag. Kram

2008-06-04 @ 11:08:42
URL: http://enmamma.blogg.se/
Postat av: Miste

Svar: Jo förstår precis hur du menar..har varit riktigt sjuk i ätstörningar jag också, och ja, är inte frisk än, men nära på.. Mitt största problem var dne där nyttighetsfixeringen å dte höll på att bli min död. Idag kan jag äta allt, bryr mig inte särskilt mkt om vad jag äter å är smal iaf. Ingen mat är farlig å genom att prova å tumana har jag märkt det.. Man må¨ste utmana å se att inget farligt händer! Trodde aldrig att jag skulle komma dit jag är idag, dte kändes helt omjöligt att komma ifrån alla gamla idéer, men ajg lyckades=)

2008-06-04 @ 11:51:27
URL: http://mistelaj.blogg.se/
Postat av: anna

så är det för mig också. När det kommer till mat & hälsaområdet så tänker jag inte rationellt längre. Jag läste i tidningen att anna skipper hade sagt att äta vanlig pasta var ungefär som att äta godis. Jag vet ju att pasta inte är farligt, att jag förut alltid har ätit det, att alla som mår bra i min familj äter det men ändå går det inte liksom att tänka bort all skit man läser i tidningarna. Och ja, man läser det hur lite man än vill, man liksom måste.



Ofta blir jag också förvånad när jag träffar någon som äter helt vanliga saker. Kom hem till en tjej i min klass som hade vitt bröd, smör, vanlig ost, vanlig sylt, corn flakes, juice, o'boy, osvosv hemma. Då funderar jag alltid på hur folk klarar av att äta sånt när man helatiden har i bakhuvet om hur "farligt", onyttigt och hur tjock man ska bli av att äta sånt.



Önskar att jag också kunde det, äta en macka med smör & pålägg och ett glas oboy utan att det känns som att jag sitter och äter något jävligt förbjudet.

2008-06-04 @ 12:48:14
Postat av: mindy

Lägg in bilden i din blogg sen? :) Om den ändå finns ute på Internet liksom.



Jag håller med om det där nyttighetstjafset. Jag trodde också att allt var nyttigt när jag var liten xD T.ex. min mormor sa att Oboy var så bra att dricka, för då fick jag i mig järn och skelettet blev starkare och blabla.. Men det verkligt bra med att jag drack Oboy var väl just mjölken. Fast det fattade ju inte jag.



Förra sommaren tänkte jag på det där med tjejtidningar. Fick en fet lust att bara bojkotta alla! Att se en massa vackra, både retuscherade och oretuscherade personer, prackas på skönhetstips och träningstips och "Så blir du en så mycket bättre människa på det här och det här sättet" har ju faktiskt ett underliggande budskap: Du duger inte som du är. Bli bättre. Bli sötare. Bli trevligare. Bli som hon. Nej, bli som hon där. Hon har snyggare klänning än hon där.



Och ååh, vad dubbelmoraligt allt är!



Kan man inte bara få leva?



Kram!

2008-06-04 @ 14:12:54
URL: http://metrobloggen.se/mindy
Postat av: jennifer

vaniljkesella är faktiskt god, smakar lite som vaniljsås och passar perfekt till fruktsallader, pajer och cheesecake. Plus att det är lite nyttigare än vaniljsås och det kanske skulle kännas bättre som första efterätt.

:)

2008-06-04 @ 14:24:54
Postat av: Maja

Jag tycker själv att det är hemskt sjukt hur fixerade vi människor har blivit idag. På alla plan, inte bara kosten.

Men man kan inte skylla ätstörningar enbart på hur media framställer saker. Det har med så mkt annat att göra också; arv, stress, allergier mot mat, ens banrdom, sjukdomar etc etc.

Men det är självklart en del av det!



...Fast jag håller inte med om att vi var friskare förr i tiden då vi åt "sämre" kost.

Men vi visste inte så mkt bättre då, och folk fick diverse problem men fortsatte ändå att "kämpa vidare", och vissa fick såkert större problem utav det, men då man inte visste vad sjukdomarna berodde på så gjorde man inte så stor grej av det heller.



Det ÄR bättre att äta renare och inte en massa saltatde halvfabrikat med transfetter, massa vitt mjöl(att man baserar hela sitt stärkelseintag på vita produkter), godis, raffinerat socker, glass, chips, läsk, saft, bullar, kakor, pizza, hamburgare, gluten(för vissa), mjölk(för vissa), soja,(för vissa) osv.

Jag menar inte att man kan äta detta då och då, men de flesta baserar ju faktiskt sina livsmdel på denna sorts föda, vilket i sin tur ist leder till näringsbrister/allergi som i sin tur ökar ångetsen och stressen i kroppen och då är det ännu lättare att falla dit och börja banta, fast etc, som kan leda till ätstörningr senare.



Jag skulle önska att media kunde tagga ner lite, och ist så borde ens egna förldrar i en kärleksfull miljö lära ut sina barn om vad som är bra mat att äta. På ett kärleksfullt sätt, och inte "du typ dör om du äter denna maten"- aktigt sätt för det ökar bara människors ångest.

I mitt fall var det nästan livsnödvändigt att jag helt släppte "skräp"-maten för att gå över till enbart ren föda och utan allergena livsmedel eftersom jag utvecklade både allergier, tarmsjukdom, hyproblem, immunförsvarsnedsättning och värk av att äta viss sorts kost (som jag ätit sen jag var liten.)

Men kan man så tycker inte jag att man ska missunna sig ngt, OM det nu är ngt man vill äta. Annars ser jag ingen poäng med att äta det faktiskt...



Man behöver inte ha en anorexi kvar bara för att man enbart äter "nyttigt", allt hanldar om hur man ser på maten och sin egen kropp. ATt man vill den enbart väl.

Nyttig mat är och kan vara t.ex lika kalori och sockerrik mat som den s.k skräpmaten är. Allt är relativt, och kan man släppa på all sin kontroll vad gäller kalorier, vikt etc, och bara njuta av den maten man själv verkligen mår bra av på riktigt för att man älskar sig själv, så anser jag att man är vad som räknas som "frisk".

2008-06-04 @ 14:45:28
Postat av: Madelina

Jag håller helt med dig och alla andra. Det är alltför mycket fixering kring mat och smalhet och nyttighet... Inte lätt att som tjej undvika när man försöker navigera och hitta rätt. Ytan och kroppen betyder ju plötsligt så mycket, liksom det här att vara duktig och bäst och smalast och äta minst... På något sätt är det idag bra att vara den som sitter med sallad när andra äter full lagad måltid. Vilket väl är okej någon gång, men inte till överdrift.



Jag önskar också att jag kunde gå tillbaka till barndomssynen på digestive-kex och varm choklad (vadå- det är ju bara dricka..) eller liknande. Går det att komma tillbaka till ett sånt fritt förhållande till mat, eller kommer man alltid att ha kalorierna i bakhuvudet??



Hoppas dagen blev fin för dig.



Kramar

2008-06-04 @ 16:56:58
URL: http://livsaptit.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0