Varför äter vi egentligen?

Nu precis när jag satt här kom jag på en sak jag tänkt på väldigt länge. Jag läser ofta recept och annat om mat på nätet, och nästan aldrig står det under ett recept att "detta är gott". Istället står det "detta är nyttigt, GI, fettsnålt, bra för magen, bra för huden, kalorisnålt" osv osv. Då ställer jag frågan, varför äter vi? För att det ska vara "bra för oss" eller för att njuta, bli belåtna och tycka något är gott?

Självklart ska det vara en balans mellan de båda delarna, men fokuserar vi inte lite väl mycket på "vad som är bra för kroppen"?

Jag såg precis en video på msn.se där en kvinna skulle göra en "yogafrukost" som hon kallade det. Hon skar så fint sin banan, ananas, jordgubbar, strödde på kanel "för att det är nyttigt", pumpafrön "för att det finns magnesium i det"... hon sa inte en enda gång "för att det är gott". Vad äter vi med egentligen? Hjärnan eller smaklökarna?

Detta stör mig nått otroligt eftersom jag själv oftast äter efter vad hjärnan säger. Det som anses vara nyttigt framför det jag kanske tycker är godare. Kanske är det därför människors hälsa försämras mer och mer för varje år som går? Vi blir mer fixerade, men samtidigt mer sjuka! Både fysiskt och psykiskt.

Hur väljer ni maten ni äter? Med huvudet och tankarna eller smaken och njutningen?
(Detta blev luddigt skrivet, men jag tror ni fattar poängen!)


Kommentarer
Postat av: Molly

oftast väljer jag mat efter hur det smakar. är det t.ex. saffran i maten så vill jag ju gärna äta/testa den i och med att jag älskar saffran. att det sedan innehåller saker som mättar bra och liknande kommer ju i andra hand. ibland kan det kanske vara bra att äta det som anses nyttigt för att man t.ex. ska få i sig fett på ett bra/enklare sätt. jag vet inte, men smaken är väldigt viktig på mat:) ha en bra dag:) kram

2008-09-17 @ 14:44:50
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: KRYCKAN

Jag försöker äta mat som tillgodoser hela min kropps behov, men jag väljer de nyttigare alternativen oftast. Jag älskar ju i och för sig sådant som lax, bönor, grönsaker mm och när jag ska lyxa till det blir det ofta någon god ost med kex, vindruvor och sådant till :)

2008-09-17 @ 15:06:20
URL: http://kryckan.webblogg.se/
Postat av: Carro

Jag har några laster i mitt liv, choklad, ost och ägg och smörgåsar! ;)

Men samtidigt försöker jag tänka efter på vad jag äter men jag kan inte tvinga i mig något som inte smakar gott bara för det är nyttigt.

Jag köpte Pauluns shoppingguide som handlar om mat, den är jätte intressant. Där igenom har jag blivit mer uppmärksammad på bra och dålig mat, men för mig handlar inte dålig mat om sån mat som man går upp i vikt av utan mer vad maten gör på insidan av min kropp.

För mig känns det bra att äta mat med nyttiga egenskaper, det känns som om jag försöker ta hand om min kropp och ger den byggstenar och redskap som motverkar infektioner och stress m.m.

Nu när du skrev om pumpafrön, att dom innehöll mycket magnesium så blev jag genast nyfiken. Kanske man ska köpa... :) Hur äter man pumpafrön? E det gott? Solrosfrön e det gott? Pippifågel mat, jammi...låter väldigt osmakligt ;) har du smakat? Ooh detta blev långt.

2008-09-17 @ 16:01:27
URL: http://carooooline.blogspot.com
Postat av: Jackie

Både och :) Jag kanske får tag på ett nyttigt recept, och sen får man ju se hur det smakar när man har tillagat det. Om man inte blir förtjust finns det ju 1000 andra recept på nyttigheter, huvudsaken är att det ska vara nyttigt iaf.

2008-09-17 @ 16:06:26
URL: http://shackii.devote.se
Postat av: sarah

Jag tror att väldigt många, om inte de allra flesta faktiskt går mest efter vad som anses vara nyttigt. Tror även att många kämpar för att intala sig själva att nyttig mat alltid är god och "onyttig" mat smakar illa. Jag tror överlag att det är där det stora problemet ligger, när man delar upp mat i nyttig/ onyttig. Kroppen vet själv vad som är nyttigt för den och lär man sig att lyssna på kroppens äkta signaler så tror jag att risken för att bli överviktig, underviktig eller sjuk på något sätt är nästintill obefintlig. Det måste ju finnas en koppling mellan allt mer kropps-och matfixering och ökad ohälsa i samhället. Vi tänker för mycket helt enkelt.



Men för att svara på din fråga så är det väldigt antingen eller för min del. Antingen väljer jag att äta det som smakar gott, utan minsta tanke på näring eller energi, eller så väljer jag att skita fullständigt i smaken och bara gå på det som anses nyttigt. Borde försöka hitta ett mellanting.



2008-09-17 @ 16:22:54
URL: http://underbarasarah.blogg.se/
Postat av: Mamma Johanna

Hej!

Tyvär äter jag det med minst kalorier. Så i princip bara grönsaker och kokt fisk.

Det är så sjukt att man väljer äpple istället för banan bara för det är dubbelt så många kalorier i bananen. Hm jaja...får se när man orkar ta tag i det ordentligt



MEN älskar dina recept, specielt på bröd mm.

Älskar att stå i köket. är en riktig bullmamma som bakar och lagar "riktig" mat.



kram på dig

2008-09-17 @ 16:31:29
Postat av: sofie

det står så på anonnser och recept för att de som ligger bakom vet att det säljer. I vår värld är vi just nu väldigt fixerade kring hälsa. Och säljarna är ju glada för att de tjänar pengar på det..

2008-09-17 @ 17:35:23
URL: http://www.sofey.devote.se
Postat av: Nina

Med huvud och tankar i god balans. Det vill säga mest mat jag anser är bra för min kropp och hälsa och bara matvaror som jag tycker smakar gott.



Är jag sugen på något äter jag det alltid, oavsett vad det är då jag tror att sug uppkommer av en anledning, det vi är sugna på är precis det vi behöver!



Inga kalorier räknas, jag äter när jag är hungrig/sugen oavett hur mycket/lite jag ätit tidigare under dagen och jag köper ALDRIG lightprodukter. Grädde i tet, riktigt smör osv..

2008-09-17 @ 17:48:15
Postat av: Rebecca

jag tror jag mer och mer äter med smaklökarna och det är därför det blir mer godis, men på något sätt trivs jag ändå med det. För jag vet att det en dag kommer vara så att jag inte kan äta godis varje dag, men nu när jag KAN så ska jag utnyttja detta, annars kommer jag bara att ångra mig att jag inte tog chansen när jag väl kunde äta vad jag ville.



Vist måste man äta med hjärtat också, det finns mycket vi behöver, MEN att äta med hjärtat är viktigt och jag tycker vi alla ska göra det sålänge vi kan!



Middagen äter jag med hjärnan (och såklar hjärtat eftersom jag oftast väljer goda maträtter) men här försöker jag även få in min nyttiga del, efer middagen blir dte hjärtat jag äter med och d kommer chokladen!



jag tror verkligen att hjärtbiten är viktig för att vi ska må bra, en balans behövs såklart, men om vi utesluter hjärtats lust och vilja, kommer vi bara må dåligt. HUR "BRA" MAT VI ÄN ÄTER, så kommer vi inte att må bra i kroppen om inte hjärtat får sin del. Det är vad jag tror!



Puss <3

2008-09-17 @ 18:03:28
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: elin

jag äter nog mer med huvudet och tankarna istället för njutningen :/

2008-09-17 @ 19:02:11
URL: http://ellijonsson.blogg.se/
Postat av: Josefin

Jag försöker oftast välja det som jag är sugen på, men ibland tar ätstörningen tag om mig och då blir det de "nyttigare" alternativet, men det händer mer och mer sällan!

2008-09-17 @ 19:24:31
URL: http://stendahl.blogg.se/
Postat av: Lina

Nu för tiden äter jag det jag tycker är gott, på riktigt! Är jag sugen på spagetti och ädelostsås så äter jag det (även fast det kan ge lite smått ångest än).

Pga min mage så måste jag äta hyfsat nyttigt, men den börjar tåla mer nu så jag äter aldrig något jag tycker är äckligt, eller BARA för att det är nyttigt.

2008-09-17 @ 21:09:33
URL: http://meduzan.blogg.se/
Postat av: bea

jag känner att du har såå rätt.

2008-09-17 @ 21:28:20
URL: http://beasmode.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0