Järnbrist?

Hittade äntligen en bra artikel i Aftonbladet. Många har järnbrist och vet inte riktigt vad de ska äta för att tillföra kroppen det. Mina blodprover visar ingen blodbrist, men jag är ju utan mens så något stämmer ju inte. Jag försöker tänka på att äta något järnrikt några gånger i veckan. Men det är svårt!
För att kunna ta upp järnet i kroppen ska man helst undvika kalcium till den järnrika rätten. Istället ska man äta c-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet. Så skippa mjölken och drick apelsinjuice istället.



Dessa livsmedel är rika på järn.
Blodpudding
Blodkorv
Grislever
Torkat renkött
Pumpafrön
Sesamfrön
Blodpalt
Nötlever
Berikat vällingpulver
Frukostflingor Allbran Regular vetekli, berikade

Kakao
Nässlor
Sojabönor
Torkade
Linfrön
Quinoa


Det finns såklart fler livsmedel som är järnrika. T.ex torkad frukt. Detta är några förslag i alla fall!

Kommentarer
Postat av: Molly

det här med järn är en djungel. det finns två sorters järn; Hemjärn och organiskt järn. dessutom finns det järnrika livsmedel som innehåller t.ex. fytinsyra vilket gör att det inte upptas lika lätt i kroppen. det bästa är det som kommer från animaliska produkter, t.ex. blodpudding. jag har lite fakta om järn på min blogg, vet inte om det kan ge något men.



jag tror inte att du behöver oroa dig för järnet om du inte har järnbrist. jag har inte järnbrist trots att jag dricker kaffe och te lite närsomhelst under dagen. jag tror att så länge man äter en bra kost och mycket frukt och grönt (c-vitamin) så undviker man nog järnbrist. man kan ju självklart också kolla järnet då och då.



hoppas att allt är bra med dig:) du är otroligt stark som kämpar på. all lycka till dig :) kram

2008-10-06 @ 12:19:55
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Mikaela

Jag håller på att läser om järn just nu, och jag ville bara säga att "Frukostflingor Allbran Regular vetekli, berikade

Kakao" hämmar järnupptaget, så det skall kanske inte stå med på listan!



Kram!



Btw, håller med allt du skrev om kolhydrater

2008-10-06 @ 13:58:28
URL: http://mymica.blogg.se/iheartgreen
Postat av: Sara

Hej Cornelia. Läste också det där i Aftonbladet och blev lite konfunderad. Enligt min dietist är det där med att kalcuim hämmar allt järnupptag en missuppfattning. Det gäller bara det vegtabiliska järnet. Så till blodpuddingen kan man dricka mjölk.



2008-10-06 @ 19:54:41
Postat av: Umma

Har ett annat bra tips: Mjälloms tunnpaltbröd (finns i välsorterade mataffärer vid knäckebrödet). Smäcker i mig minst 2 st varje kväll, jättegoda med "vanligt" smörgåspålägg och en frukt till (för C-vitaminets skull) eftersom jag lider av järnbrist/B12.

2008-10-06 @ 22:42:10
URL: http://umma.blogg.se/
Postat av: Jackie

Åh tack så mycket!

Tjejer som har så lätt för att få järnbrist.. Men nu ska jag äta mycket av de livsmedlen så att jag inte blir en av dem :D

2008-10-07 @ 17:24:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0