Midsommar!

Godmorgon! Idag är det midsommar. Vädret är väl som det brukar en svensk midsommar, men det är ganska mysigt ändå. Idag fick jag lite sovmorgon, helt underbart skönt. Börjar halv 10 istället för 8. Tror nog att jag kommer kunna gå hem lite tidigare idag också, hoppas det. Dagen kommer gå fort i alla fall, eftersom jag slipper halva förmiddagen.

Ikväll ska min bror komma hit, käka midsommarmat och bara ha det mysigt. Har aldrig firat midsommar mer än så. Detta räcker för min del i alla fall, plus att jag är trött efter att ha jobbat.
Var det någon som såg Supersize VS Superskinny igår? Jag gjorde. Jag förstod verkligen inte meningen med rumporna och det?! Liksom "inga feta rumpor" blablabla. Vadå? Skitsamma om man har en lite plufsig rumpa. Äter man rätt och motionerar lagom så spelar ju egentligen storleken ingen roll. Speciellt inte RUMPAN. Det är ju runt midjan det är farligast att ha för mycket fett. Nej jag förstod inte alls det inslaget. Och sen tjejen som var Superskinny, hon hade DEFENITIVT INTE anorexia. BIG no. Ni får tycka vad ni vill, men hey... det är skillnad på att ha ett snedvridet förhållande till mat och att ha anorexia. Hon visade ingen som helst ångest eller något anorektiskt beteende. Hon var mager, javisst. Men anorexia handlar inte om storleken på en människa. "Bara" för att man är väldigt underviktig så är man inte sjuk.

(Det stod i programtablån att en anorektisk tjej och en överviktig skulle byta livsstil. Därför skrev jag nu att jag inte tyckte hon va anorektisk)

En sak jag glömde berätta igår från kliniken var att vi satt och disskuterade måltider. Hon sa att jag MÅÅÅÅÅSTE äta ett mellanmål mellan frukost och lunch. Så sa jag att det har jag aldrig gjort förr, och att jag provat på det... men att jag aldrig, verkligen aldrig är hungrig eller känner av nått blodsockerfall där emellan. Jag sa "men jag mår ju inte dåligt på nåt sätt att inte äta där emellan". Så sa hon "JA! så är det när man har anorexia!! Man känner inte av signalerna".
Alltså GIVE ME A BREAK! Jag vet PRECIS hur man känner av dom signalerna. Jag har varit sjuk i 7 år och har gått igenom detta 10000 gånger förut. Jag känner inte att jag behöver det målet! Och jag tycker det är bra att jag faktiskt lyssnar på vad min kropp säger. Det melliset behövs inte, och min förra behandlare förstod det, och vi tog tag i de andra målen istället. Men en sak jag absolut känner av det är eftermiddagsmelliset. Det behöver jag! Och det ska jag också kämpa för att lägga till och vänja mig vid.
Sen snacka vi om efterrätter också. Hon bara "äter du nåt gott nån gång då". Jag bara, jadå jag äter det nån gång i månaden. Så sa hon "kan du ändra det till några gånger i veckan?". Några gånger i veckan?? Är det nödvändigt? Jag sa "ja en gång i veckan räcker väl, man behöver väl inte överdriva". Så sa hon "Ja, du är ju inte frisk förrän du kan äta allt när du vill". Nänä, visst. Kanske inte. Men det handlar om balans. Inte fan mår jag bättre om jag äter glass och kakor varje dag. Varför inte satsa på hälsosam mat, och äta nått gott en gång i veckan? Är inte det mer friskt?!


Jag kommer bara på fler saker hela tiden som vi snackade om... som jag blir lite förbannad av. Ska jag va ärlig är jag och min mamma klokare än vad hon är. Jag är SÄKER på att jag klarar detta själv, utan denna såkallade hjälpen. Den stjälper mer... känner mig 1000 gånger sjukare när jag är där. Det står "ätstörnings-mottagning" överallt på skyltar och jag känner bara... nej. Jag är inte så sjuk som jag var förut. Jag vill inte ses som sjuk, som hon med anorexia. Det ville jag innan. Jag ville vara hon lilla och få uppmärksamhet. Nu kan jag få det på annat sätt. Jag behöver inte denna sjukdomen mer! Jag klarar mig bra utan den.

Shit vad jag skriver. Ber om ursäkt...
Hoppas ni får en bra midsommar! Puss o kram på er.

Kommentarer
Postat av: isa

hahaa ursäkta men fan va patetisk psyktanten verkar..

det är inte idun du går på? vet du ngt om det?



såg oxå superskinny & håller med om att hon nog inte hade anorexi, verkade inte som om hon såg sig själv som fet eller hade ångest inför mat...



ha en bra midsommar!

2008-06-20 @ 10:12:26
URL: http://isan.blogg.se/
Postat av: Johanna

Alltså, dom sa ju aldrig att hon hade anorexia, man måste väl inte ha anorexia för att få vara med i programmet? Hon var ju ändå verkligen superskinny. Hon hade en sned syn på mat. Programet hjälpte henne! Vad var fel?

2008-06-20 @ 10:35:43
Postat av: malin

Du e så klok så, tur jag inte hamna där på IDUN kliniken i malmö när jag blev kallad, behandlar dem dig på det sättet så hade jag nog fått frispel på dem om det hade varit jag :-P . Man känner sig själv bäst än vad en annan människa kommer kunna göra.. Ha en bra midsommar och njut av maten för det ska jag försöka göra =) Kram!

2008-06-20 @ 10:48:18
URL: http://kampen-mot-ed.bloggagratis.se
Postat av: molly

jag hoppas att du också får en riktigt underbar midsommar:) kram på dig!

2008-06-20 @ 11:02:59
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Maja

Jag ser inget fel i att äta ett mellis på förmiddagen, de flesta gör ju faktiskt det (tänk fikan på jobbet vid tio.)

Men förstår dig också, att du vet att det går att hoppa över det målet med (och antar jag äta som ett dubbelmellis senare ist?), men om du vill vara resonlig och släppa på kontrollen(för det är ju en slags kontroll att du aldrig har gjort det förut och vet att det fungerar för dig att inte äta ett mål där) så skulle nog jag råda dig att testa iaf ett tag att äta ett mellis på fm ändå. För som sagt, de flesta gör det faktiskt. Och de flesta "ätstörda" som gått i behandling som jag vet har ätit mellis där också. Fem till sex ggr per dag:)

2008-06-20 @ 11:14:34
Postat av: Ellinor

du skriver att du känner vad din kropp behöver. och visst du blir kanske inte yr i skallen om du äter som nu. men du ska väl upp till normalvikt också. det är väl ett av målen att bli frisk. känns som du bara förasöker hålla dig kvar på undervikt. men du kanske behöver mellammålen till att gå upp i vikt, så du behöver nog fler mellanmål. fast du inte vill äta dem.

2008-06-20 @ 11:17:13
URL: http://www.ellinorssblogg.se
Postat av: magda

jag tyckte inte heller tjejen i programmet verkade ha anorexia.. men dom sa ju inte det helelr. fast man förväntade sig nog en anorektiker å en hetsätare som skulle byta liv. ska se nästa avsnitt.. å se om tjejen har anorexia.. ska du fortsätta kolla?

2008-06-20 @ 11:30:54
URL: http://killmissamerica.blogg.se/
Postat av: Josse

Grejen är väl inte att få dig att äta onyttigheter flera gånger i veckan utan mer att du ska känna att du KAN göra det om du vill..utan att må dåligt av det. Därför vill hon väl vänja dig vid tanken? Men en gång i veckan borde väl räcka, är det nångång i månaden du unnar dig sådant nu så är en gång i veckan ett stort steg framåt. Lycka till iaf :) .

2008-06-20 @ 11:32:15
Postat av: Amz

Intressant att du NU skriver att du inte alls är lika sjuk som förut, men att du flera gånger tidigare har sagt att du VISST är lika sjuk som förut. OCh varje gång poängterat det när någon frågat någonting om tiden då du var "sjukare". "jag är lika sjuk nu!".. Eller hur var det?



För övrigt så är det inte fel att äta det melliset, du vet inte hur du var säkert för 7 år sedan. Jag vet inte hur jag var för 4 år sedan. När man är frisk så äter man snarare hur som helst och när man är hungrig. Innan du är frisk och dina signaler är normala igen så är det viktigt att få in alla mål. Dels för att det är bra med en regelbundenhet och dels för att hjälpa din kropp. När du blivit friskare och fått tillbaks kontroll kan du släppa det melliset MEN då får du lägga till en exta smörgås någon annan stans, glöm inte det.



Visst så verkar den behandlaren lite weird, men jag tycker att du ska försöka lyssna på saker som hon säger iallafall. Du är trots allt sjuk och hon jobbar på en ätstörningsmottagning. Tror du inte att du behöver hjälp, och kan klara dig själv så visst.. MEn jag tvivlar starkt på det ändå, jag vet själv hur jävla svårt det är att klara sig hemma ens efter att ha gått halva dagen på dagvården. OCh så länge som du har kämpat hemma men inte lyckats bli frisk, tror du verkligen att du klarar av det? Du må känna dig peppad nu, men om 2 månader kanske du börjar gå tillbaks till dina gamla spår igen.

2008-06-20 @ 12:26:20
URL: http://wtsss2.amys-box.se
Postat av: Tilda

Tråkigt att läsa om att du inte är nöjd med den nya kliniken. Jag tycker att du borde skriva ner precis vad du känner att du behöver hjälp med, vid vilka tillfällen är det du känner dig som "svagast"? Hur känner du? Vad tänker du? Hur skulle du vilja ändra på det?



När du väl skrivit ner detta, eller om du vill behålla det i huvudet, tar du med detta och pratar med psykologen. Berätta för henne hur du känner och vad du behöver hjälp med, ställ lite "krav". En psykolog kan nämligen inte läsa tankar och hon kan omöjligen veta exakt vad det är just du behöver hjälp med, därför kan det underlätta om du själv tar initiativ och hjälper henne att hjälpa dig. Är det din självbild? Din självkänsla? Självförtroende? Matångest? Träningstvång?



Hoppas innerligt att du hittar motivationen och att din midsommar blir fantastisk!

2008-06-20 @ 12:48:07
URL: http://kinell.blogg.se/
Postat av: en mamma

Vill bara säga att min dotter äter inget mellanmål på förmiddagen nu heller, MEN den frukten som är hennes fm mellis den tar hon tillsammans med frukosten idag. Kanske är det ett alternativ för dig med?! Du ska ju även upp i vikt eller hur? Ha en fin midsommar. Kram

2008-06-20 @ 14:26:26
URL: http://enmamma.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej,



Hoppas helgen blir trevlig.

Jag undrar vad anorexia beror på. Min kusin som ska fylla 15 i augusti hon fick diagonosen förra sommaren. Hon mår fortfarande dåligt psykiskt sett och det gjorde hon innan med. Är det en psykisk sjukdom?



2008-06-21 @ 09:34:30
Postat av: Cornelia

Anna: Tack detsamma!

Anorexia är en psykisk sjukdom. Det ligger alltid något bakom varför man får anorexia eller andra ätstörningar. Det kan vara någon tragedi man varit med om, självhat eller att man känner att man tappat kontrollen över livet. Maten är en "enkel" sak att börja slarva med, men som får hemska konsekvenser. Kroppen mår dåligt, psyket mår dåligt. Man kan få skador för livet! När man väl svälter är det svårt att gå tillbaka till ett normalt ätande. Man får ångest och man börjar tro att mat skadar en.



Hoppas din kusin får hjälp!

Kram

2008-06-21 @ 09:55:30
URL: http://annacornelia.se
Postat av: P

Du kan ju inte veta om den där tjejen har anorexi eller inte! Okej att det är konstigt att ställa upp i ett program som går ut på att äta! och att hon inte visar ngn ångest... men du har ju ingen aning om hon kämpar med att försöka bli frisk!

Jag har haft anorexi och har fortfarande FEL tankar!

Är jag frisk bara för att jag tvingar i mig en tårtbit på midsommar utan att börja skrika, gråta av ångest?

2008-06-21 @ 21:26:40
Postat av: Cornelia

P: Lilla du det sa jag ju inte? Jag tyckte bara det va konstigt att hon inte visade någon som helst ångest. Det får jag väl tycka om jag vill, utan att du ska säga att jag tror alla är friska som äter en kakbit?



Jag har också anorexia och har haft det i 7 år.

2008-06-21 @ 21:35:56
URL: http://annacornelia.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0