En kommentar

Läste alldeles precis en kommentar av en läsare. Under inlägget Kalorier för att hålla vikten. Jag blev aningen förvirrad, jepp. Så om någon har något att säga om denna kommentaren så hade jag uppskattat det!



"Suck, det märks att folk som kommenterat får sina siffror från dietister... Svårt att hitta folk som har mindre koll på läget alltså!

Jag vet inte hur många kalorier du får i dig idag men då din vikt ligger på 51 kg till 168 cm är du en normal slank tjej. Skulle gissa på att du varken har tjockt benstomme eller mycket muskelmassa. Så fattar inte varför du behöver öka kalorimängden egentligen, det är inte så att du är kopiöst underviktig direkt.

BMI är egentligen ett snedvridet begrepp och inget du ska orientera dig efter, det är procenten kroppsfett som är intressant. Kan ju nämna att om jag hade haft 0% i kroppsfett (helt orimligt, halva hjärnan skulle försvinna typ) hade min BMI fortfarande varit acceptabla 17.5. Hur logiskt är det på en skala?
(Jag är vältränad med en normal/tunn benstomme)

En grovräkning på din basala ämnesomsättning säger att du behöver runt 1300 kcal per dag för att gå runt. Höj det till 1500 om du är extraaktiv. Då kommer du ligga på samma viktnivå.
Lyder du hobbydietisternas råd om 2000 kcal eller mer per dag får du antingen svettas fan på löpbandet eller glömma Beach 2009. Typ precis samma problem som de själva har... suckar & skakar på huvudet."

Kommentarer
Postat av: karin

Jag vet inte vad jag ska säga. Antagligen har denna person inte mer koll än vad "hobbydietisterna" har. Försök att skita i denna komentaren. Kroppen behöver runt 2000. Jag är ett levande exempel på det. Och du, jag beundrar din kamp. Fortsätt i rätt riktning! KRAMAR

2008-06-22 @ 08:50:21
URL: http://bubbelsoda.blogg.se/
Postat av: magda

öh störd person.. 1300 räcker inte!

2008-06-22 @ 08:58:02
URL: http://killmissamerica.blogg.se/
Postat av: Rebecca

BULSHIT! Vilken jävla idiot. Den personen har ju ingen vettigt i huvudet! DU BEHÖVER OMKRING 2000 kcal OM DAGEN FÖR ATT GÅ RUNT! Varför skulle alla säga det och just denna enstaka personen skulle ha rätt när det finns 1000-tals andra som säger motsatsen.



Äter jag omkring 2400 kcal går jag NER i vikt! Nä., skit i dne idioten. kämpa för att äta som DU VET ATT DU SKA! och ignorera idioter som tror sig veta bättre

2008-06-22 @ 09:05:34
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Marie

Fan var arg jag blev när jag läste detta inlägg. Så onödigt att skriva en sådan sak till en person som kämpar för att äta normalt och gå upp i vikt. Övervikt är trots allt ett störra problem än undervikt i dagens samhälle, så jag tror knappast att vi skulle bli rekommenderade att äta drygt 2000 kalorier om dagen om våra kroppar bara skulle behöva knappt 1500 kalorier. Nej, det var det dummaste jag hört! Jag har själv dessutom upptäckt hur svårt det faktiskt är att öka i vikt, även om man anstränger sig och försöker.

Strunta i den kommentaren och fortsätt kämpa på!

2008-06-22 @ 09:48:31
URL: http://kotten2.blogg.se/
Postat av: sarah

Oj vad korkade människor det finns..herreje.

För det första: det GÅR inte att med hjälp av ett simpelt test på internet att räkna ut hur många kalorier kroppen behöver.

För det andra: det är mycket möjligt att vissa kroppar klarar sig på endast 1300-1500 kalorier, visst. Men det beror antingen på rubbningar i ämnesomsättningen eller att man helt enkelt har vant kroppen vid ett så lågt energiintag. Det blir lite så att man äter "för mycket" för att gå ner, men alldeles för lite för att kicka igång förbränningen. Det man brukar mena med att kroppen "går på sparlåga".

Så visst, du kanske håller vikten på 1300-1500 kcal, men för den sakens skull innebär inte det att du skulle gå upp av ett normalt rekomenderat intag på runt 2000 kcal.

Men det kommer du snart märka själv, så kan ju fröken som kommenterat utsätta sin kropp för ett kronsikt underätande som i långa loppet är allt annat än sunt för både kropp och själ.

2008-06-22 @ 09:53:57
URL: http://sarahlillemor.blogg.se/
Postat av: Madde

Stämmer inte heller med vad jag har fått lära mig. Hur som helst så behöver ju din kropp extra mycket energi, eftrersom du har missskött den under en längre period. Av egen erfarenhet så vet jag att det krävs MYCKET mat för att man ska öka i vikt, särskilt när kroppen varit i svält.

Häng inte upp dig på denna kommentaren. Du är ju påläst inom detta ämnet och vet att 1300 kcal är för lite. Om jag inte minns fel så är det där gränsen går för svält/Kram

2008-06-22 @ 10:01:16
Postat av: Miste

Faan va arg jag blir. Sifforna hon nämner är väl nåt man brukar säga är lagom för en totalt sängliggande person med låg energiförbrukning.. Jag äter minst det dubbla, även om jag slutat räkna kalorier, men jag tja, tyvärr automatisk koll ibland..:( Men jag blir bara så faaaan förbannad hur man akn kläcka ur sig en sådan äckligt falsk och förjävlig kommentar. Skit i henne. Jag tror du evt att hon ahr fel, annars kan jag garantera dej...att hon har jävligt fel. Du behöver få dej bra mkt mer än så.

2008-06-22 @ 10:18:40
URL: http://mistelaj.blogg.se/
Postat av: asd

bullshit! kroppens organ behöver typ 1300 för att orka med en dag. Och det är om man typ ligger still i samma position utan att andas eller röra sig. Sedan tillkommer det mycket mer.

2008-06-22 @ 10:20:27
Postat av: miss h

Hej Cornelia!



Fattar att du blir lite förrvirrad! tA inte DENNA KOMMENTAR PÅ ALLVAR DOCK! dENNA PERSON HAR INGENN KOLL PÅ LÄGET ALLS! vISST ÄR DET OLIKA FÖR ALLA MÄNNISKOR, BEROENDE PÅ VIKT, LÄNGD OCH HUR AKTIV MAN ÄR, MEN KVINNOR SOM inte TRÄNAR, eller asså för att bara gå runt ska man äta minst 2000 kcal/dag!!! Män ännu mer! väger man mer, förbränner man också mer och behöver mer. Kom ihåg att du förbränner kcal även om du inte rör dej under en dag! Det krävs för att kroppen ska kunna klara av att leva! Är du aktiv o tränar varje dag behöver du betydligt mer än 2000 per dag! Tränar man jättehårt kan man behöva det DUBBLA! Alla rekommendationer på under 2000 kcal/dag gäller bara för småbarn eller gamla människor! Eat and enjioy!

2008-06-22 @ 11:57:39
URL: http://www.misshart.blogspot.com
Postat av: miss h

Hej Cornelia!



Fattar att du blir lite förrvirrad! tA inte DENNA KOMMENTAR PÅ ALLVAR DOCK! dENNA PERSON HAR INGENN KOLL PÅ LÄGET ALLS! vISST ÄR DET OLIKA FÖR ALLA MÄNNISKOR, BEROENDE PÅ VIKT, LÄNGD OCH HUR AKTIV MAN ÄR, MEN KVINNOR SOM inte TRÄNAR, eller asså för att bara gå runt ska man äta minst 2000 kcal/dag!!! Män ännu mer! väger man mer, förbränner man också mer och behöver mer. Kom ihåg att du förbränner kcal även om du inte rör dej under en dag! Det krävs för att kroppen ska kunna klara av att leva! Är du aktiv o tränar varje dag behöver du betydligt mer än 2000 per dag! Tränar man jättehårt kan man behöva det DUBBLA! Alla rekommendationer på under 2000 kcal/dag gäller bara för småbarn eller gamla människor! Eat and enjioy!

2008-06-22 @ 12:04:46
URL: http://www.misshart.blogspot.com
Postat av: stars in heaven

Eh vilken dum kommentar :S

2008-06-22 @ 12:50:54
URL: http://tisasdagbok.blogg.se/
Postat av: Maria

oj, jag blir ganska frustrerad. Är människan helt tappad eller? Å det hon skriver om att du väger 51 och det är inte så himla underviktigt. Jag väger 49, min doktor sa till mej "men det är ju inte ohälsosamt att vara underviktig" Nej, det kanske det inte är. Men det som är det farliga är att det kanske är idag som du väger 51 och jag 49, om ett halvår så tänker vi fortfarande "ja men det är inte nåt komstigt med att vara lite underviktig" och så står vi där och väger 46 kg. Den kommentaren som människan skrev är inte okej. Hon har ju ingen koll på läget och är inte det minsta insatt. Usch säger jag bara.

2008-06-22 @ 13:54:01
URL: http://blondielogistic.blogg.se/
Postat av: Cattis

Hej på dig! Måste först å främst säga att du är jätteduktig! Jag har själv ätstörningar, så jag vet hur det är att kämpa! Men det är bara att kämpa på! Å bakslag får man kanske räkna med ibland, men då är det enda sättat att resa sig upp å fortsätta! Fortsätta kampen mot att bli frisk, på riktigt!

Hursomhelst, angående kommentaren...! I mina öron så låter det som att personen i fråga mår väldigt dåligt, å bara är ute efter att få uppmärksamhet, eller att personen i frgåa har ett väldigt stört förhållande kring mat, å absolut inte har kommit så långt i sitt tillfrisknande som du! Att äta så lite som denne person säger, är att utsätta kropppen för svält. Oavsätt om du utsätter kroppen för svält i en dag, en vecka, eller några månader har det förödande konsekvenser för kroppen! SÅ det är HELT idiotiskt! Jag har pratat med många läkare, å med min behandlare angående detta...å jag har fått som svar runt 2000-2500 kcal/dag. Om du rör på dig ökar givetvis den här summan! Det här behövs alltså för att kroppen ska kunna fungera som den ska, med alla organ osv., och för att vi ska få en bra ämnesomsättning. Kroppen är ju så smart å finurlig av sig, att vi inte ens bör tänka på det här! OM vi ger den, det den behöver så sköter kroppen resten!

Så du ska ABSOLUT inte lyssna på sådana där tanklösa kommentarer, som inte innefattar någon som helst sanning!

Tänker på dig Cornelia, kämpa, kämpa! Jag vet att du klarar det, du förtjänar ett liv utanför helvetet!

KRAM

2008-06-22 @ 14:00:03
Postat av: isa

basalmetabolismen behövs för att organen ska fungera, den är väl omkring 1300..

Sen behövs det för kroppens värmeproduktion+aktivitet cirka 1000 till, så no wayy att du ska äta så lite som 1300.



dessutom oerhört korkad kommentar att ge till någon med ätstörningar...

2008-06-22 @ 15:01:58
URL: http://isan.blogg.se/
Postat av: Salo

Ehm... 1300 kcal ska man äta om man vill gå ner i vikt hälsosamt?



Är man underviktig och äter runt 2000kcal (om du nu inte är född med en jävligt bra ämnesomsättning eller nått) så bör du gå upp i vikt till en normal vikt. Alltså nånstans med BMI över 18.5. Och man ska kunna hålla vikten genom att äta 2000 kcal, iaf jag äter så mycket och står still?

2008-06-22 @ 15:48:03
URL: http://isabelsalos.blogg.se/
Postat av: C

Jag har också anorexia, håller på att ta mig ur det nu och har inte alls långt kvar, men hur som helst..

Har gått upp 9 kilo sen jag vägde som minst, och nu ligger mitt BMI på 16,5 (dvs, jag är fortfarande något underviktig). I alla fall, om jag äter omkring 2000-2200 kalorier per dag så står jag still i vikt.. ;) Bara så du vet.

2008-06-22 @ 19:14:08
Postat av: Sara

Såvida inte den personen är expert på sitt område så tycker jag inte att hon/han har något att säga om saken. Däremot kan man ju se logiskt på saken: vill du gå upp i vikt, ät mer än du förbrukar, och tvärtom. Om du nu vill gå upp i vikt, kan du antingen öka kaloriemängden du får i dig, eller minska din träning.

Jag tycker inte du ska haka upp dig på vad personen säger, du ska ta det i din takt, det är du som har kontrollen :)

2008-07-01 @ 19:54:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0