Hälsosam - sjuk?!!

Nu känner jag att jag måste skriva av mig mina känslor lite. Läs på egen risk, haha!

Jag tycker det är grymt tråkigt att vissa inte kan glädjas med mig. Jag vet inte... men ibland är det så tråkigt att läsa kommentarer som "du kommer aldrig gå upp i vikt av det du äter" eller "dina portioner är för små" eller "jag tror inte du kommer bli frisk av den übernyttiga maten".
Nu tänker ni säkert "men hey, dom bryr sig bara". Okej okej, det är supergulligt och jag uppskattar det. Men jag är så trött på att ständigt behöva förklara mig när det gäller maten. "Jag åt det för att..." eller "jag åt inte det för att..." ni vet. Att jämt behöva tala om varför jag äter på ett visst sätt! Det är otroligt jobbigt. Visst, jag vet att jag driver en blogg och att folk har rätt att skriva vad de vill. Det är ju egentligen inga hemska eller otrevliga kommentarer. Men ni vet frustrationen... jag börjar TVIVLA på mig själv när alla säger att allt jag gör är så fel. Inget smör på mackan = sjuk. Lite kolhydrater = sjuk. Nyttig mat = sjuk. Jag får verkligen inte ihop detta. Är det inte bra att jag äter nyttig mat? Är det sjukdomen som säger "ge din kropp mycket energi, vitaminer, mineraler, fett" osv. NEJ! Det är min fullt friska sida. Och vet ni vad? JAG ÄLSKAR SÅN MAT!

Jag har växt upp med hemmalagad, nyttig, färgstark mat. Vi har ALDRIG haft efterrätter regelbundet hemma. Det hände bara då och då när vi var sugna. Vi har aldrig ätit mycket godis, kakor, grädde i maten, chips, läsk... aldrig!

ABSOLUT att man ska kunna unna sig dessa livsmedel när man VILL. Kan man inte det har man ju fortfarande mycket kvar att jobba med i sin sjukdom. Men visst är det en miljon gånger viktigare att äta hälsosam mat? Så att kroppen ska kunna växa, så att man ska orka med vardagen och mycket annat.

Jag känner verkligen, verkligen att jag mår bättre nu. Jag äter bra! Jag tänker rätt! Jag tar hand om mig själv! Jag har bättre självförtroende!
Ser ni? Förstår ni? En måltid behöver inte vara jättejättestor. Det ÄR bättre att äta lagom portioner och OFTA! Varannan till var tredje timme. Det mår kroppen som bäst av! I alla fall MIN! Jag känner min kropp bättre än någon annan. Jag mår inte bra av halva tallriken pasta, 10 köttbullar, macka, frukt och mjölk att dricka till. Jag har provat! Tro mig! Min mamma är exakt likadan. Hon kan bara äta små portioner, annars får hon superont i magen och mår illa. Det kanske rent av ligger i släkten? För min mamma är exakt likadan som jag när det gäller sånt, med portioner och annat. Och hon har verkligen inte någon ätstörning.

Och vet ni? JAG ÄR INTE HELLER PERFEKT. Jag kommer säkert alltid i mitt liv tänka 2 gånger innan jag unnar mig en glass. Men det hela handlar inte enbart om det! Jag kan leva med en sån sak.

Sen en sak som gjorde mig lite upprörd och fundersam också, var att jag läste i Millas blogg att hon också råkat ut för sånna kommentarer. Att hon äter väldigt små portioner och liknande. Hon tycker (vad jag vet iaf) också om nyttig och hälsosam mat, precis som jag. Varför är det så att man får "skit" (kom inte på nåt annat ord, menar inte riktigt skit... men ja) bara för att man vill vara hälsosam? Handlar det om avundsjuka tro?

Jag har under vissa tider av mitt liv ätit otroligt ohälsosamt. T.ex alltid oboy, sötade flingor, kakor, wienerbröd, godis, glass... you name it. VARJE DAG! Jag mådde så otroligt dåligt. Mest fysiskt, men också psykiskt. Jag blev beroende av socker. Jag kunde inte leva en dag utan socker! Det var min drog under en tid. Till slut var det inte ens gott längre, men ändå åt jag det... jag behövde sockerkicken för att orka med vardagen!

En sockerfri kost är inte vad jag är ute efter heller. Jag unnar mig glass ibland, paj, lyxar till med vaniljyoghurt eller honung i smoothien. Inget fel med det! Men det är också så jag vill ha det. Alltid frukost, lunch, mellis, middag och kvällsfika, som på helgerna kan bestå av en glass eller något jag vill ha (om jag ens är sugen!).

Nu fick jag lättat mitt hjärta lite i alla fall. Ni får tycka hur ni vill, men det är såhär jag vill leva eftersom det är detta jag VERKLIGEN mår bra av.
Kram!

Kommentarer
Postat av: Josse

Skulle folk vara avundsjuka på att du äter nyttigt? Är väl ingen konst? Eller ja, kanske har du rätt.. är väl inte alla som har insett än hur jäkla lätt det egentligen är att vara nyttig. Men det är skillnad på att välja att inte äta onyttigt och att inte KUNNA göra det. för det kan du ju inte?

2008-07-07 @ 19:16:42
Postat av: Cornelia

Josse: Själv tycker jag det är lätt att äta nyttigt, eftersom jag älskar den maten. Det var en tanke, inget "alla är avundsjuka på mig".. missförstå mig inte.



Jag KAN äta onyttigt, om jag vill. Nothing to worry about! ;)

2008-07-07 @ 19:21:06
URL: http://annacornelia.se
Postat av: Josse

Nej jag förstod det.. men jo, det underlättar väl en del om man har föräldrar som tycker om att laga mat osv osv..



Okej, inte den uppfattningen jag har fått men visst..det är ju bara du som vet.

2008-07-07 @ 19:27:56
Postat av: Sandra

Tjejen, du är hur duktig som helst! Jag vet att det är svårt, men försök att inte tvivla på dig själv - följ det du tycker är bäst.. och bara för andra tycker något annat, så är det deras ensak. Och kommentarer som "du kommer inte att gå upp i vikt av den och den maten" Och? Är det verkligen det viktigaste, att gå upp i vikt.. Jag tycker att det viktigaste är att du jobbar med tankarna om maten, att det är bra mat du får i dig, och att äta nyttigt är inget fel alls, det är den maten kroppen älskar. So what om du inte går upp 5kg.. det är inte det som är prio 1 det är inte det som är meningen, enligt mig. För exakt på den planen är jag. Jag blir frustrerad när folk påpekar "du går inte upp i vikt om du äter det" och? kan jag få lära mig att äta först tack, UTAN att känna ångest.. Hela tiden tjöt om vikt vikt vikt, att man ska gå upp. Man mår inte bra av att äta pizza varje dag.. en själv mår inte bra, kroppen mår inte bra.. visst du går upp i vikt, men till vilken nytta?! INGEN! för man kommer bara må sämre. Jag kämpar, och jag älskar nyttig mat, det ger mig ett lugn i kroppen. Jag äter hellre 1 stor portion nyttig mat, med bönor och allt vad det innebär, än en iten fjutt pizzaslize, ÄVEN om måltiden jag äter innehåller fler kalorier än den lilla pizzabiten.. hoppas du förstår hur jag menar. Även om jag får i mig mer kalorier av det, så är det ändå bättre mat, och jag blir piggare. Och äter man dessutom regelbundet ökar man inte skyhögt i vikt, och det är inte meningen heller.. se på alla andra "friska" de går inte upp 3 kilo när de ätit lite "för mycket gott" det är inte meningen heller.. regelbundet ger kroppen en chans att fungera på bästa sätt.



DU är STARK Cornelia, jag följer din blogg varje dag, OCH jag minns för ett årsedan då jag kom in på din blogg och bara stt och grät i timmar, då jag läste igenom varenda inlägg.. för jag kände igen mig så mycket. kände mig så ensam, men så fanns det en tjej som tänkte lika dant om mycket, har samma situation med mer än bara maten..



Även om du ibland tvivlar på att di gör framsteg, så kan jag lova dig, med mina ögon, att det jag ser är en starkare Cornelia idag, än för bara några månader sedan. Du verkar mer trygg i dig själv och driven. Du verkar ha mer hopp i dig än innan, och det gör mig glad.



KRAM PÅ DIG OCH TA HAND OM DIG!!

Sandra

2008-07-07 @ 19:33:01
Postat av: Cornelia

Josse: Ja så är det :)

2008-07-07 @ 19:35:25
URL: http://annacornelia.se
Postat av: Cornelia

Sandra: TACK TJEJEN!! Fan vad glad du gör mig. Du fattar precis vad jag menar :D Jag håller med dig till 110% !

KRAM KRAM KRAM!

2008-07-07 @ 19:44:22
URL: http://annacornelia.se
Postat av: oneday

Sånt där blir jag less på med... jag älskar också nyttig mat, jag älskar wokgrönsaker, cous-cous, frukt, kyckling, räkor, grovt bröd och allt sånt där. Och det är inte bara för att det är fettsnålt och så där utan för att jag tycker att det är supermkt godare än köttbullar och korv och sån där mat... Men bara för att man har en ätstörning så klagar folk direkt om man äter " för nyttigt". Varför kan man inte få leva ett häslosamt liv?.. är det nåt fel på en om man inte äter chips och en massa fett och socker dagarna i ända?

Att äta nyttigt är bra för alla. och unna sig nåt ibland... Du har så rätt tjejen! Ät du vad du vill så får andra äta vad dom vill.. Man ska göra det man mår bra av... Kram

2008-07-07 @ 19:48:40
URL: http://athinnerme.blogg.se/
Postat av: molly

gud vad jag känner igen mig i ditt inlägg. precis så kan jag också känna det, så som du skriver menar jag. hoppas att allt är bra med dig i övrigt:) ge inte upp. kram

2008-07-07 @ 19:54:56
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: milla

TACK för ett grymt inlägg som är som taget ur mina egna tankar!! Äntligen någon som förstår en! Jag fattar inte hur folk kan KLAGA över att man äter bra? Den dummaste kommentaren jag får då och då är "du behöver ju inte äta så nyttigt, du som är så smal". Ehm. Sedan när är nyttig kost = banta? En släkting sa till mig en gång när jag tackade nej till tårta "bantar du eller tycker du inte det är gott?". Som om alternativet "nej jag vill helt enkelt äta mat som jag mår bra av" inte finns. Det är så dumt alltihop! KRAM på dig och tack igen för inlägget! :o)

2008-07-07 @ 19:59:05
URL: http://halsofreak.blogg.se/
Postat av: Jen

Du verkar veta vad du vill; att bli frisk! Och det låter ju väldigt bra att du äter regelbundet. Tänk bara på detta; om du utesluter socker i din mat till nästan 100% (alltså möjligt vis har honung i någon gång eller liknande) kommer antagligen sötsuget "slå tillbaka" efter en tid. Det kan i sin tur leda till att du blir sockerberoende igen, eller i värsta fall att du blir sjuk i bulimi istället. Du kanske har sett statistiken över att många anorektiker faller tillbaka och blir bulimiker några år efter att dem blivit friska ?

Jag tror på dej tjejen!

2008-07-07 @ 20:09:19
Postat av: j

jag håller helt med dig. Kroppen mår ju förfan bra av nyttig mat, rätt mat. Sen tror jag även på att man ska unna sig ibland, att kroppen mår bra av lite onyttigheter någon gång då och då eller en lite större måltid men i överlag mår man ju bäst av att ge kroppen vad den behöver. Skit i de som tvunget ska klanka ner på dig och kör ditt race. Det är ju faktiskt ditt liv och bara du vet hur du lever det på bästa sätt!

Fortsatt trevlig kväll! Kram:)

2008-07-07 @ 20:28:27
URL: http://blifrisk.blogg.se/
Postat av: Ellinor

känner mig väldigt träffad av detta inlägg för det ska skrev till dig. Och hade nog lite dåligt samvete när jag skickade iväg det. Men skrev det jag tänkte. Men ibland ska man nog inte säga vad man tycker, för det kan såra andra. Jag utgår nog bara från mig själv och de behandlingar jag gått på för äs. Där har portionerna varit större och jag därför trott och det varit det rätta. Själv vet jag inte riktigt hur stor en normalportion är. Kanske är olika för olika människor. så stort förlåt om jag sårade dig! ska tänka efter nästa gång jag skriver. kram

2008-07-07 @ 21:05:29
URL: http://www.ellinorssblogg.se
Postat av: Cornelia

Ellinor: Människor har olika behov. Du ska lyssna till din egna kropp, dina behandlare och din klinik. Har du mått bra fysiskt av de portionerna, så är de också dom du ska äta!! Men jag mår inte bra av så stora portioner. Jag mår bättre av att äta många gånger och lite vid varje måltid.



Du behöver inte be om ursäkt. Jag vet att du vill väl! Ta hand om dig, och lyssna på din kropp! KRAM!

2008-07-07 @ 21:10:23
URL: http://annacornelia.se
Postat av: Emelie von jordgubbe

Jag håller helt med dig, jag är likadan. Ala tjatar helatiden på mig att äta mer, inte vara så "fixerad", men ex när jag ska köpa bröd kan inte låta bli att kolla kolhydrater, för varför äta ett bröd med massa kolhydrater när jag kan äta ett med lite och känna mig bättre. Många tjatar även på mig om det där med smöret på mackan, jag tycker inte ens om att ha mycket om ens något alls, så varför måste jag?

Jag kan väl ta hand om mig själv! Jag gillar att äta nyttig mat och känner mig bättre då, så varför inte låta m8g göra det?! och ändå ny för tiden rör vi inte på oss lika mycket som förr, så man behöver inte lika mycket av allt! Så stå på dig, jag är på din sida, solklart ;) :P

2008-07-07 @ 21:29:32
URL: http://evef.blogg.se/
Postat av: m

Sähär tycker jag: Det spelar ingen roll om du går upp till normalvikt, stannar på samma vikt som nu eller går ner 1 kilo. Huvudsaken är väl ändå att DU mår bra! Man behöver ju inte ha smör på mackan, äta efterätter, ha grädde i såsen om man inte vill! MEN det ska ju inte behöva gå så långt att man inte kan äta, svälter sig och mår SKIT! Man straffar bara sig sj och man är värd mer än så!



Kämpa på! Och jag hoppas att du fortsätter lika bra som du börjat med den "nya" maten... du är också värd att må bra!

2008-07-07 @ 21:37:35
Postat av: Johanna

Jag tror så här..



Det finns de som försöker hjälpa dig, men det finns nog en hel del här som är avundsjukka på dig som KAN äta hälsosamt och gillar det. De kanske tycker att du är omänsklig när de själva har dåliga matvanor som de vill bryta, så för att de själva ska må bättre låtsas dem att "du överdriver och inte är hälsosam"; för att själva må bättre, för att rättfärdiga sina ätbeteenden.



Eller så vill dem bara att du ska bli tjock ;)



Skit i dem. Du vet själv om du är uppriktig mot dig själv, du kan lura andra, men inte dig själv. Mår du bra av det du äter är det toppen! Fortsätt!

2008-07-07 @ 22:01:11
URL: http://pasia.webblogg.se/
Postat av: Cattis

Hej Cornelia! Du! Du är BRA! Det är inte många som förstår det här med att ha en ätstörning...å att vägen till ett tillfriskande inte är spikrak! Förresten så kan man väl inte heller begära att någon ska förstå! Men...ja. För det första måste man ju lära sig att äta igen! Det är ju det viktigaste! Att lära om på nytt...som när man är liten! att lära sig att äta regelbundet, på ett sätt som får kroppen att må bra! Om du då äter mycket sallad, eller pizza eller vad det nu kan vara, spelar mindre roll! Iaf i början när man "lär om" igen! När man lär sig äta! För det är det allt handlar om tror jag, att få in maten som något helt naturligt, som det faktiskt är! Men för en person med en ätstörning är det inte så naturligt som för en frisk! Du har gjort enorma framseg min vän! Vi har säkert varit på samma ställe en gång...botten, lä'ngst ner i helvetet! Där nästintill all mat var förbjuden! Så tänk, tänk vilka framsteg du ahr gjort! Så mycke du har uppnått, utan att kanske lägga märke till mycket av det! Varje dag är en kamp, jag vet! Men du vinner ju kampen, som jag har förstått nästan alltid...även om det känns tufft! Så kommer det att kännas bättre för varje gång du vinner kampen mot ätstörningen. För det tror jag är det enda sättet att bli frisk!

Cornelia, jag tänker på dig på vägen!<3 Bara att höra av dig om du vill prata!!!

KRAM!

2008-07-07 @ 22:52:19
Postat av: Emma

Jag förstår dig och jag håller med. Jag har tillexempel vuxit upp med minimjölk i min familj och drack det redan innan jag blev sjuk och nu tvingas jag byta? Fast jag faktiskt tycker minimjölk är godare och inte har något med sjukdomen att göra.



Men en mening du skrev som jag fastnade lite på var "Inget smör på mackan = sjuk. Lite kolhydrater = sjuk. Nyttig mat = sjuk."

Nej klart att bara för att man inte tar smör på mackan behöver inte betyda att man är sjuk.

Men det handlar om varför man inte gör det, för att man tror att man blir tjock av smör och är rädd för det, eller för att man inte tycker det är gott?

Och samma med att äta lite kolhydrater, kroppen behöver en viss mängd kolhydrater i kosten och därför inte bra att äta för lite. Och det behöver inte heller handla om att vara sjuk. Sen är det verkligen bra att du äter nyttig mat om det är den du tycker är godast och trivs bäst med. För det gynnar dig ju verkligen.



Sen försöker jag intala mig själv att all mat är bra mat bara inte för ofta. Och jag har även i min behandling fått lära mig att följa tallriksmodellen. En tredjedel bas, en tredjedel kött/fisk/fågel, en tredjedel grönsaker. Det tar tid att lära sig och jag lär mig fortfarande att ta tillräckligt.



Men i vilket fall som helst.

Du ska trivas, det är det viktigaste.

Och så länge du inte ger näring till sjukdomen

genom dina kostvanor så ser jag ju inga problem till varför du inte ska få äta så som du gör.



Kramar.

2008-07-07 @ 23:21:40
Postat av: magda

gud vad bra skrivet! så är det ju för många men ändå så dras man över en kam för det ena eller andra liskom. har ju själv skrivit att jag ibland tycker d e jobbigt med dina matbilder och så men du äter ju som du behöver och det är det viktigaste, att du mår bra. du har kommit jättelångt sen jag börjat läsa här iaf. kram

2008-07-08 @ 06:03:09
URL: http://killmissamerica.blogg.se/
Postat av: sarah

Jag har sagt förut vad jag tycker, men jag kan ju lika bra tjata lite;)



Jag tycker verkligen inte att man ska behöva äta eller gilla all mat, men man SKA KUNNA äta precis vad som helst UTAN ÅNGEST! Men det betyder inte att man inte ska välja att äta nyttigt för att man vill ge sin kropp bästa möjliga näring. Allt handlar om varför man äter som man gör. Om man tackar nej till bullen för att man ska undvika ångest eller känna sig duktig är anledningen helt enkelt inte den rätta, men gör man det för att man hellre tar en grov smörgås och en frukt för att kroppen mår bättre på det eller bara inte är sugen på bullen, ja då kvittar det ju.



Mitt mål är definitivt att börja äta vällagad hälsosam mat, just för att kroppen ska få en chans att återhämta sig på bästa sätt och må bra! Sen kommer jag med största sannolikhet att lyxa till det med en bulle, en glass eller något annat gott med jämna mellanrum, för att ge själen lite näring;)



En sak till bara..jag tror att det är viktigt att man slutar klassa viss mat som "onyttig", det är så lätt att alldeles för mycket hamnar under den kategorin felaktigt. En varierad kost är aldrig onyttig, även om det då och då betyder en pizza till middag eller en glass till fika. Det är helheten som räknas!



ps. jag tycker inte alls att dina portioner ser för små ut, det är ju bra mycket bättre att äta lite och ofta istället för bara 2-3 jätteportioner om dagen. alla kroppar har olika behov, vilket folk verkar ha jävligt svårt att fatta överlag!

2008-07-08 @ 11:30:21
URL: http://sarahlillemor.blogg.se/
Postat av: Nina

Frukt innehåller massa socker! Och ja precis samma som typer som finns i cola.



Bra att äta nyttigt(Jag gör det, jag vill vara frisknär jag fyller 80, inte blind, dement diabetiker!)men sen är det upp till varoch en att bestämma vad de vill tro på och vilken mat de tror är nyttig!

2008-07-08 @ 22:26:12
Postat av: Cornelia

Nina: Nyttig mat är ju den maten man mår bra av, fysiskt. Eller hur?

2008-07-09 @ 07:57:41
URL: http://annacornelia.se
Postat av: Nina

Ja Cornelia, bra mat är det som får kroppen och själen att må bra, det har väll till och med ungarna på dagis fattat? Jag siktade snarare på VILKEN mat som faktist är nyttig.



Och enligt mig är frukt inte nyttigt och jag äter apsolut aldrig bananer. Var finns skilnaden mellan godis och sånt? Det innehåller ju precis samma typ av socker. Då äter jag hellre mer grönsaker och tar en liten frukt bit varannan vecka då jag är sugen.



Istället för frukt, musli, bröd, pasta, potatis som innehåller allt från fytinsyra och lektiner till socker, jäst, gluten, ibland transfetter och som dessutom höjjer insulinet upp i taket. Skulle kroppen må bra av det?

Eller oljor som har ett skyhögt värde av omega 6, och pyttelite kortskedjat omega 3 och dessutom har massor utav fleromättade fetter som är ostabila och förstörs då det steks och då ska jag inte ens börja med margarinerna eller soyaprodukterna...



Jag äter naturlig mat, utan onödiga tillsattser och sötningsmedel, gärna ekologiskt och mycket smör och mättat fett och hyffsat låg andel kolhydrater. Sån mat som vi åt för i tiden! Nästan aldrig frukt och då oftast citron (Jag anser dock att de flesta bären är ok, de är inte lika förädlade). Jag tror att min kropp mår bra av det. Jag tror att den maten kommer få min kropp att må bra i framtiden också, när jag blir 80 år vill jag vara frisk.



Men Cornelia vår syn på nyttig mat skiljer sig en hel del, eller hur? Det var precis det jag menade med min förra komentar.

2008-07-20 @ 18:35:32
Postat av: carro

hej jag undrar hur du blev av med det där sockerberoendet? för just nu är jag sockerberoende och klarar inte av en dag utan godis/gass och jag vill inte ha det så

2008-08-29 @ 23:06:01
URL: http://carolinahoglund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0