Jordbävning i Grekland!!

Vad läskigt! Det var jordbävning i Grekland imorse. Precis vid Rhodos, och det ska ha känts ända till Kreta! En dog, en kvinna som skulle springa ur sitt hus... men hon snubblade i trappan och föll.
Jag ska ju dit nästa vecka... och det kan ju komma efterskalv och sånt skit. Lite läskigt är det allt! Tur att vi inte skulle ditt Rhodos i alla fall. Jag vill banne mig inte hamna i någon jordbävning, haha! Usch...



Kommentarer
Postat av: Julia

svar: aha okej, jag får se hur jag gör. Men jag är så lat så det slutar säkert med att jag handlar på internet iaf :)



va? usch, jag ska också dit nästa vecka. Jag kommer ha panik hela tiden jag är där.

2008-07-15 @ 09:30:47
URL: http://juliavonsydow.devote.se
Postat av: Anna

Hejsan,



men hörrni.. ni behöver inte vara oroliga! Jag var själv med om en stor jrodbävning för ganska många år sen nu (7.3 på richterskalan, över 6000 döda i min stad) och jag tänkte förklara en snabbis varför ni inte behöver vara oroliga och bara ska njuta av er semester!



Jordskalv uppkommer när plattorna som jorden består av inte ligger med jämnt tryck på varandra. Tänk er att ni har två pusselbitar som ligger bredvid varandra och helt pltsligt så börjar ni dra och trycka lite på dom, om ni trycker tillräckligt hårt så kommer det ju sluta med att den ena stiger över den andra. Plattorna är oroliga skulle man kunna säga. Men i Sverige har vi inget sådant problem då landet inte ligger mellan två plattor.



Efter att plattorna skakat av sig så har de liksom lugnat ner sig, skakat sig till rätta och fungerar nu harmoniskt med varandra igen. Stort skak innebär fler efterskalv. Efterskalv som är mindre än än det första skalvet. PLattorna måste ju finjustera sig. Efter att ha gjort den stora flytten. Men oftast i Europa, självklart har det funnits undantag i tex. jst Grekland och Turkiet, så handlar det om små justeringar fårn plattornas sidorna. Små justeringar som knappt innebär några efterskalv alls.



Efter jordbävning som vi var med om var det såklart mycket efterskalv, som var mycket större än vad de första jordskalven i Europa är. Men, trots en så stor jordbävning pågick dom mindre än en vecka.



Med andra ord, risken är minimal att ni skulle råka ut för något. Och genom att oroa er, vad skulle det hjälpa? Nej, jag tycker ni ska njuta av er semester istället. Jag tror svenskar har en tendens att oroa sig för mycket, just därför så många av oss också mår dåligt, om man aldrig riktigt kan slappna av.





Nej, jag tror ni kommer få en helt underbar semester. Istället för att fokusera på den minimala risken att ni skulle råka ut för något, så tycker jag ni ska fokusera på brännan och grekiska sallader istället! KRAM PÅ ER

2008-07-15 @ 11:56:38
Postat av: malin

Mina kusiner o deras familj är där nere på kreta för tillfället, lite läskigt det. heh.

2008-07-15 @ 12:41:45
URL: http://whatsgoingonhere.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0