Mina framsteg under året

Tänkte berätta lite om mina framsteg jag gjort under min tid med behandlingen. Ni som inte vet, hoppade jag av skolan i början av 3:an (gymnasiet då) för den sommaren var den värsta i hela mitt liv. Det var sommaren 2006 (hade då gått med ätstörningar sedan 8:de klass). Jag berättade för mamma om mina problem och alla mina vänner fick reda på det. Jag mådde superdåligt. Kunde inte äta något alls utan grym ångest och äckelkänslor. Hade gått ner väldigt hastigt i vikt under en resa till Frankrike i början av sommaren med mina två bröder och min pappa. Jag var helt säker på att den resan skulle bli min död, jag låg och räknade hjärtslagen om nätterna, samtidigt som jag hade ångest över att "ha ätit för mycket"... iaf till hösten började jag med behandlingen.

När jag först kom dit ville jag egentligen knappt ha hjälp. Eller jag tänkte inte så mkt då, för jag var så svag att min hjärna hade annat för sig än att tänka. Glömde alltid allting de sa till mig.
Jag skrev ner förbjudna listor, alltså förbjuden mat. Listan blev lång kan jag säga! Och jag har jobbat mig igenom nästan hela listan. T.ex vindruvor (fråga mig inte varför det vad förbjudet...), avokado, fet ost, ägg, kaviar, mannagrynsgröt, ketchup, honung, vitt bröd, jordnötssmör, hamburgare, pommes, taco chips, flingor... allt detta kan jag faktiskt äta idag, vilket jag är megastolt över!
Det sårar mig när vissa skriver/säger att jag inte kan äta hamburgare t.ex. För det kan jag visst. Jag är inte speciellt "rädd" för någon slags mat längre, utan det handlar mer om mängden! Jag skulle t.ex aldrig få för mig att äta 3 hamburgare på en gång. Förstår ni?
Vi har alltid ätit väldigt nyttigt i min familj. Kosten är en stor grej för oss. Mamma har alltid lagat jättegoda men nyttiga middagar, sett till att vi äter mycket frukt osv. Därför äter vi/jag mycket couscous, bulgur, kyckling, fisk, nötter, grönsaker och frukt. Inte för min ätstörning. Vill bara påpeka det, för många skriver att "men egentligen, vill du äta couscous istället för hamburgare?"... typ. Vi har alltid haft så här hemma att vi unnar oss något då och då. Köper hem från BK eller äter pizza ute (pizza är dock något jag inte provat på än, men det är en annan utmaning). Men eftersom jag växt upp med nyttig, smakrik och god mat, ja då hänger det med livet ut. Och vad är det egentligen för fel med att vara nyttig? För nyttigt betyder ju inte fettfritt. För alltid fettfritt är definitivt inte nyttigt!!

Ett annat stort framsteg jag gjort, är att jag kan se mig själv som smal ibland. Vilket är himla skönt... för när jag vägde som minst, ja då kände jag mig 100 gånger större än vad jag är idag. Det är sjukt!! Men så är det för de flesta... eftersom hjärnan inte fungerar som den ska när man har näringsbrist.

Sitter just nu och kollar igenom ALLA mina papper från behandlingen, såsom remisser, övningsuppgifter, förslag på mellanmål och luncher, utklippta artiklar som handlar om anorexia, matscheman, avslappningsuppgifter, frågor jag haft till min behandlare (t.ex om jag skulle ta hormontabletter för att få igång mensen), matlistor över veckan, mina tankar jag skrivit ner, beställningar av näringsdrycker... och mycket annat. Jesus vad mycket grejer! Har verkligen, verkligen kämpat som ett djur för att bli så bra som jag kan.

Och det är klart jag hela tiden siktar på att bli så bra jag bara kan! Men jag VET att en del av mig alltid, alltid kommer vara ätstörd. Att jag kommer vara extra känslig när nedgångar kommer i mitt liv. Det är likadant med alkoholister, de kommer (förmodligen, säger inte att det är så för ALLA) inte kunna dricka som "alla andra", utan de har mycket lättare att falla tillbaka. Förstår ni? Blev himla klyddigt formulerat...

Vill att ni ska veta att jag har kämpat som bara den, och kommer göra det livet ut! Jag lever inte för att ge upp, jag lever för att det finns en mening med mitt liv också!

Kram

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du är riktigt stark! En väldigt bra förebild för många! Fortsätt att kämpa på, för precis som du säger så går det ju upp o ner

2008-01-14 @ 12:26:26
Postat av: tigrisenemmis

Toppen Nelia, toppen :D

2008-01-14 @ 12:50:35
URL: http://tigrisenemmis.blogg.se
Postat av: karin

var stolt över dina framsteg! du är jättestark. och jag hade/har med vindruvor på min "förbjudna" lista. undra vad där är som är så speciellt med dom?

KÄMPA PÅ

2008-01-14 @ 13:01:39
URL: http://bubbelsoda.blogg.se
Postat av: lilla ja

Gumman, du är grym, det tror jag alla som läser kan hålla med om. Btw, pinigt, men det var jag som skrev som tveksam under, ville inte riskera att du blev arg på mig =) Nyttigt är absolut inte fel, sålänge det är din friska del av hjärnan som säger att nyttigt är gott, och inte den sjuka.
Självklart är den sjuka sidan alltid en del av resten av ens liv, men tillslut VET jag att du kommer komma dit, så att du känner att den inte har något med dina beslslut av vad / hur mkt som skall ätas att göra. Det går... Sen kommer spöket alltid viska att du inte borde äta si och så, men till slut kommer Cornelia själv att kunna säga emot, och det kommer att gå utan ångest. Tillslut är inte den identiteten en sådan stor del av dig att den känns viktig att hålla fast vid, för precis som jag skrev innan, du är helt fantastisk och helt grymt fin utan den, vi lovar =)

Var stolt över dig själv, och våga fortsätta kämpa, vi är många som hejjar på dig och som finns som stöd om det behövs! Ta hand om dig! Kramar

2008-01-14 @ 13:32:07
URL: http://littlemes.blogg.se
Postat av: lilla ja

Glömde skriva att vindruvor var med på min lista med, jag ansåg att de var "sockerbomber". Idag kanske jag inte äter dem lika ofta som innan sjukdommen, men att äta 20 vindruvor ger iaf ingen ångest! Kramis =)

2008-01-14 @ 13:33:30
URL: http://littlemes.blogg.se
Postat av: lilla ja

igen... jag kan inte stava idag, sorry =)

2008-01-14 @ 13:33:52
URL: http://littlemes.blogg.se
Postat av: Anonym

vad stark du är tjejen!!:) har en syster som just nu kämpar mot anorexin, och det är ingen lätt sjukdom att övervinna..
lycka till framöver!

2008-01-14 @ 13:49:33
Postat av: Thepreciousgirl

lilla ja: haha sööte!
Och tack för att du finns och skriver så söta kommentarer. Puss!

2008-01-14 @ 14:38:15
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: m.

du har verkligen jobbat hårt, och du ska vara stolt! men jag tycker att du ska ha som mål att bli helt FRI. för det går. en tjej som höll en föreläsning för mig och andra med problemet var HELT och hållet frisk idag, hon hade haft nedgångar, men aldrig igen tagit till ätstörningen. för det är alltid en rädsla att "dratta" dit igen. forsätt tjejen! du kan! kramar!

2008-01-14 @ 15:06:08
URL: http://anorexic.tjejsajten.se
Postat av: Kristina

När man läser detta inlägg blir man ännu mer medvetan om hur långt du faktiskt har kommit.
Och jag håller med dig om att det inte är något fel med att äta nyttigt, så länge det är en själv och inte den sjuka sidan som fattat det beslutet. Det viktigaste är att man äter det man tycker om, men det tar ett tag att komma dit.
Så fortsätt kämpa...
Många kramar

2008-01-14 @ 15:52:07
Postat av: z

jag hade tuggummin som förbjuden grej, sockerfria. för det är 2 "onödiga" kcal i dom. palla :/

2008-01-14 @ 16:27:34
URL: http://zumiii.blogspot.com
Postat av: Martina

Varför var mannagrynsgröt förbjudet?

Tycker det är svingott, :)

2008-01-14 @ 16:55:57
URL: http://winkalinka.blogg.se
Postat av: Frida

Jag kan bara hålla med de som skrivit innan mig! Du verkar vara en jätte bra tjej & jag håller tummarna för att det bara går bra i framtiden! kram

2008-01-14 @ 17:29:33
URL: http://fifty.blogg.se
Postat av: Thepreciousgirl

Martina: Antagligen hade jag väl läst någonstans att man inte skulle äta det, eftersom det inte mättar lika bra som typ havregrynsgröt... högt GI eller vafan alla babblar om.
Jag älskar också mannagrynsgröt! :) Och jag bryr mig faktiskt inte ett skit om gi :D

2008-01-14 @ 17:49:33
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: RASA

är så "stolt" över dej du har jobbat hårt och jag beundrar minsann din styrka, du kämpar liksom : ) du är verkligen modig!

2008-01-14 @ 19:22:11
URL: http://sara91.blogg.se
Postat av: s

åh, jag förstår dig.. duktig du är! riktigt duktig!!
men har du fått mens nu? jag har inte fått min ännu :/ och vet du nått tips på hur man får den att komma snabbare? jag vägen in "normal vikt" och gjort det länge :/ men den kommer aldrig.. jag äter järnrikebröd å sånt för att få den att komma, men den kommer aldrig :( hoppas du har nått tips till mig!!

hadebra, KRAM!

2008-01-14 @ 20:29:56
Postat av: Thepreciousgirl

s: Nej den har inte kommit. Jag vet att man kan gå till en gynekolog och ta ett blodprov och se om den är på väg. Och så kan man få några tabletter man ska ta i 10 dagar för att se om mensen kommer. Har själv inte gjort det än.. men jag ska! :)
kram!

2008-01-14 @ 21:13:20
URL: http://thepreciousgirl.blogg.se
Postat av: S

jahaa! så man får tabletter där..
då ska jag gå genast dit!! tack för tipset! ..elr ja, informationen :D

2008-01-14 @ 22:48:59
Postat av: stars in heaven

Du är så otroligt bra, hoppas du kan ta det till dig. För du är det verkligen!

Jag har följt din blogg sen du började blogga på um. Och du har en sån kämparglöd. Och gjort massor av framsteg. Visst alla har dåliga perioder, men du har ändå tagit dig upp igen.

Vill också passa på att säga att du har hjälpt mig mycket. Jag åt ex inte dadlar förut, det är din förtjänst att jag vågar idag!

Du är toppen.
Och jag kommer definitivt fortsätta läsa din blogg och köpa din bok när den kommer ut.

Många kramar

2008-01-14 @ 23:28:31
URL: http://tessiiie88.blogg.se/
Postat av: Y

ja du ska verkligen vara stolt över dig själv och allt du gått genom. hoppas också som nån innan mig skrev - att du kan ha som mål att bli helt frisk.

jag känner igen mycket av det du skriver, min dotter har sjukdomen. även i vår familj är det ordentlig och nyttig mat, mycket frukt osv. men det har ju så att säga inte hjälpt, kanske tvärtom ?

2008-01-23 @ 19:03:35
Postat av: Nebiros

jag är kille, jag är uppväxt med att killar inte gråter.. med de sagt ska ja återkomma till de alldeles strax.

när jag läste detta blev jag imponerad av din klarsynthet, att du har styrkan att klara av dina motgångar du möts av hela tiden, av din viljestyrka att göra något åt saken..

men de som helt plötsligt fick mig att gråta var dina sista ord..
"Jag lever inte för att ge upp, jag lever för att det finns en mening med mitt liv också!"
så jäkla starka ord, så mäktiga!
jag kan lixom inte sluta läsa den meningen om och om igen..
Du ska verkligen vara stolt över dig själv!
Du är en riktig fighter, en vinnare..

2008-04-02 @ 03:55:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0