Kolhydrater

Det var någon av er som skrev såhär i en kommentar till mig: "kroppen behöver inte kolhydrater eller socker. Det står till och med i nordiska näringsrekomendationer."

Vill bara säga emot det lite. Såhär står det i "Ät Allt".

"Hos människan (förutom eskimåerna) fungerar kolhydrater som den främsta energikällan för hjärnan och nervsystemet. Energin till hjärnan, som kräver konstant tillgång, måste vara i form av glukos i blodet (blodsocker), som i sin tur är en nedbrytningsprodukt av kolhydrater. Kroppens kolhydratförråd är litet men behöver å andra sidan inte vara så stort då kroppen har förmåga att nybilda kolhydrater (glukos) från protein och fett när förråden i lever och muskulatur minskar.

Symptom på kolhydratbrist:

Blodsockerfall
Skakningar, darrningar
Hetsätningssug
Bildning av ketonkoppar
Serotoninbrist
Depression
Frånvarokänsla

Känner du behov av socker ibland?
En gissning är att svaret är JA eftersom våra blodsockernivåer påverkar hur vi mår. Det talas ofta om socker som ett "onödigt" livsmedel eftersom kroppen genom nedbrytning av olika förråd kan bidra till hjärnans sockerförsörjning. Sockret fördöms eftersom det finns andra livsmedel som ger socker (efter nedbrytning) samtidigt som de innehåller till exempel fibrer eller vitaminer. "Nyttighetsivrarna" vill med andra ord slå två flugor i en smäll. Men är det verkligen fibrer eller vitaminer vi vill åt när vi är sugna på något sött? Det är vanligt att tveka eller smygäta när det gäller att tillfredsställa sötbehovet eftersom vi är fullmatade med begrepp som "tomma kalorier", "otillåtet", "förbjudet".

Vi har redan skrivit att socker är hjärnans högsta prioritet. Något som vi behöver för vår överlevnad kan väl inte vara helt värdelöst och onyttigt? Om du väljer socker i form av efterrätter, bakverk eller godis för snabb och effektiv energipåfyllnad och samtidigt blir nöjd en stund, är inte det gott nog?"

_____________________________

Ni får tro vad ni vill om kolhydraterna. Jag väljer att lita på detta i alla fall. Punkt!

Kommentarer
Postat av: Miss H

Hej Cornelia!



Som jag skrev förut en gång så har jag själv gått hos Gisela, asså hon va en terapeut till mej när jag var i början av min sjukdom förut.



En mycket klok kvinna! Vet inte om hon fortf. tar emot tjejer m problem. Men gillar du henne så försök se om du kan få gå hos henne! Man måste ju kunna lita på sin behandlare!

Jag överaskades av många saker som hon sa som säkert står i boken också. Jag har inte läst den, bara ögnat igenom den.



Jag tror att många skulle behöva läsa den i dagens samhälle m alla slags nya "phitt" som tidningarna skriver om lr hur?!

2008-08-12 @ 09:05:15
URL: http://www.misshart.blogspot.com
Postat av: alex

tänkte bara tipsa om hennes andra bok "Mattillåtet". Jag tycker att "ät allt" är bra men "mattillåtet" är tio ggr bättre. står verkligen allt man behöver veta i den! kram

2008-08-12 @ 10:16:33
Postat av: anna

Läs "mat för hjärnan". Man tänker ofta så himla mkt på vad man inte blir tjock av, vad som är bra för hjärta osv. Men hjärnan då? Där står väldigt mycket intressanta saker om framförallt kolhydrater och om hur viktigt det är att få i sig för ett normalt tänkande.

Den rekomenderar jag varmt!

2008-08-12 @ 10:23:11
URL: http://yaa.blogg.se/
Postat av: Therese =)

Ja kolhydrater behövs. tänk om alla kunde förstå det bara!!

2008-08-12 @ 14:44:23
Postat av: Nina

Jag väljer att tro att kolhydrater är onödiga. Ketonkroppar är naturligt och den energin hjärnan tycker bäst om.



Eskimoer, samer, svenskar.. Det finns bara EN männsikoras. VI fungerar likadant allihop!



Och att du nämner hetsätning som ett symptom på kolhydrat brist tycker jag är väldigt konstig då min bulemi förbättrats tusenfalt då jag minskade kolhydraterna darstiskt.



Blodsockerfall behöver man inte oroa sig för så vida man äter lagom mängd mat. Har man lätt för att få blodsockerfall ska man undvika kaffe och mjölkprodukter och äta något mer kolhydrater. Jag anseer dock att max 40% av den dagliga energin bör komma från klhydrater.



Tro vad du vill, men tro inte utan att läsa bägge sidors argument. Googla LCHF exempelvis och läs, innan du väljer att tro och rapa ur dig det andra har sagt.



Vart hittar man exempelvis fakta/studier som visar att eskimoer skulle ha annan matsmältning? Är en sådan studie/källa vetenskapligt beskriven? Låter det vettigt, tycker du? Att eskimoer skulle komma från en annan planet och ha ett helat annat matsmältningssystem?



Självklart får du tro vad du vill, men läs innan du uttalar dig.

2008-08-12 @ 14:59:09
Postat av: Cornelia

Nina: "Men läs innan du uttalar dig". Har du ens läst mitt inlägg? Jag har LÄST en bok och det står så i den. Det är inte mitt påhitt. Eskimåer är "unika" eftersom de är gjorda för att klara sig utan kolhydrater. Människor är otroligt anpassningsbara, och vi svenskar t.ex är helt enkelt gjorda för en varierad kost.



Hejdå

2008-08-12 @ 16:11:47
URL: http://annacornelia.se
Postat av: Nina

Du behöver inte bli arg bara för att jag ger dig kritik, Cornelia.



Det står olika saker i olika böcker. Jag läste hela ditt inlägg och jag håller inte med. Boken måste ha källanvisningar eller hur? Läs dom! Anpassbara, hur kommer det då sig att så många plötsligt blivit feta? Eller att många blivit friska av att ta bort kolhydrater från kosten?



Allt har två sidor, jag har läst bådas argument. Du kan inte tro allt du läser i böcker. Kolhydrater är inte essesiella. Kolhydrater är bara energi, vilket i sig inte är dåligt. Är man frisk, kan man äta mer kolhydrater är en person sjuk av diabetes exempelvis kan göra.



För dig däremot som är sjuk (men inte på grund av kolhydrater) är det viktigt att få ett normalt förhållande till mat: Fett, kolhydrater och proteiner i alla olika typer och varianter och att du lär dig njuta av mat och bli av med tvågstankarna.



Men nej, keoppen behöver inte kolhydrater så länge man äter nog fett och protein.

2008-08-12 @ 19:21:05
Postat av: isa

nina: ketonkroppar är en nödlösning för hjärnan. den tycker bäst om glukos som bildas när kolhydraterna bryts der..

2008-08-12 @ 19:58:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0